Vad bör jag veta om att vara förälder med ADHD?

Du kanske har hört uttrycket "äpplet inte faller långt från trädet. " Även om detta axiom är att hänvisa till vissa särdrag och egenskaper förs vidare från en generation till nästa, kan den hålla också för ett barn till en förälder med uppmärksamhet-deficit hyperactivity disorder (ADHD). Flera studier har visat att ADHD ofta ärvs, ofta går genom hela släktträdet. Faktum är att nu visar forskning att en förälder med ADHD är 24 gånger större risk att få en hyperaktivitet (ADD) /ADHD barn. Dessutom är en förälder med ADHD sannolikt inte kommer att växa ur det.

Ofta en förälder med ADHD är inte medvetna om att de även har sjukdomen. Diagnostisera barn med ADHD, däremot, blev något av ett fenomen under 1980-talet. Men var det inte förrän det följande decenniet som vuxna med ADHD blev störning i popularitet. Detta innebär inte nödvändigtvis att förekomsten av ADHD har ökat under åren. Men det tyder på att dagens föräldrar med ADHD förmodligen rymt diagnos som barn.

Inte helt överraskande ändå, en förälder med ADHD uppvisar symptom som liknar ADHD barnet. Den mest uppenbara symptomet är hyperaktivitet, men inte alla föräldrar med ADHD visar tecken på detta. Vanligtvis ADD vuxna har problem med koncentration och organisation, samt uppvisar impulsiva tendenser. En förälder med ADHD också kan ha en minskad tolerans för stress och kan ofta uppleva höga och låga humörsvängningar.

Dessa symtom kan dock gå obemärkt förbi eftersom vuxna har mer möjlighet att utveckla en mängd olika copingstrategier än barn gör normalt. Tyvärr kan vissa av dessa metoder innebär alkohol-eller drogmissbruk för att bekämpa medföljande depression och sömnlöshet. Det är inte heller utöver det vanliga för en vuxen att vara utåt självsäkra i karriärutvecklingen åtgärder till exempel, jämfört med ett barn som konsekvent stör i klassrummet.

Lyckligtvis finns det hjälp för vuxna som kämpar med föräldraskapet med ADHD eller ADD. En av de mest värdefulla instrument som finns tillgängliga idag är hjälp av en certifierad ADD tränare. ADD-coach är särskilt utbildade för att hjälpa föräldrar att ta en aktiv roll i att utveckla strategier för att undvika självförgörande beteenden. I allmänhet är detta uppnås genom rollspel och simulering. Många tränare är läkare, psykologer, lärare och även föräldrar.

Det viktigaste för en förälder med ADHD att komma ihåg att tidigare åtgärder eller beteenden inte behöver diktera närvarande. Med hjälp och beslutsamhet, kan ADHD vuxna lära sig att gå bortom egna begränsningar och bli mer självreglerande. Ännu viktigare, kan den förälder som har ADHD bli en utmärkt modell och förespråkare för ADHD barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.