Vad bör jag tänka när man köper kontaktlinser?

När du köper linser, har du en hel del val att göra. Idag finns det en mängd olika typer kontaktlinser tillgängliga, liksom en mängd olika inköp metoder inklusive personligen och via Internet. Det är viktigt att se till att du köper linser från en källa som du kan lita på och att du köper den bästa produkten för dina behov.

Det första du bör tänka på när man köper linser är om du har en giltig , up-to-date recept. I USA, recept senast typiskt för ett år eller två. Om det har gått längre än två år sedan ditt senaste synundersökning bör du se din ögonläkare innan du köper kontaktlinser om ditt recept kan ha ändrats.

Om du köper linser för första gången, är det särskilt viktigt att rådgöra med din läkare för att avgöra vilken typ är bäst för dig. Inte bara din vision frågor, men formen på dina ögon och mängd av tårar har också en inverkan på vilken kontaktlins typ är bäst för dig. Även om du är intresserad av att köpa receptfria kontaktlinser helt enkelt att ändra din ögonfärg ska du ha dem monterade av en läkare. Numera kontaktlinser är mycket avancerade och kan korrigera nästan alla vision problem, inklusive närsynthet, ålderssynthet och astigmatism. Det finns även bifokala linser.

Materialet i linsen är en avgörande faktor när man köper linser. Det finns tre typer: hård, mjuk, och gas permeabla (GP). Hårda linser är tillverkade av plexiglas eller Lucite, är praktiskt taget föråldrade. Mjuka linser tillverkade av gel-liknande plast är den vanligaste och är lättare att vänja sig än GP linser. GP linser är styva, men syre-genomsläppliga, så att ögat att andas.

GP kontaktlinser är mer hållbara än mjuka linser och kan pågå i flera år, och de ger mer korrekt syn. De är dock svårare att vänja sig och kräver mer underhåll också. Valet mellan mjuka och GP linser ska diskuteras med din läkare.

annan sak att tänka på när man köper linser är hur länge du vill behålla dem i. Vissa kontaktlinser, kallad dagligt slitage, måste tas bort under natten, medan andra kan användas för fler långa tidsperioder. Utökade bär linser kan bäras i ungefär sju dagar, medan kontinuerlig slitage kontakter kan bäras i 30 dagar, varefter de måste bytas ut. Endagslinser måste bortskaffas antingen dagligen eller varannan vecka, beroende på vilken typ du köper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.