Vad bör jag tänka när du väljer en terapeut?

tanke några av pistillmärkena samhället har gett mental hälsa, även finna inre vilja att söka upp en terapeut är ett steg i rätt riktning. Många som skulle kunna dra nytta av de tjänster av en utbildad terapeut eller rådgivare stoppa ofta kort att göra en utnämning helt enkelt av rädsla eller förlägenhet. Men när du väl har fattat beslutet att söka behandling för emotionella och psykiska hälsa, hur vet du vilken terapeuten skulle göra den bästa matchningen för dina behov? Utbildning, kompetens och personlig rapport är definitivt en del områden att behandla.

När man tillgång till en terapeut, är en sak du bör överväga tillgänglighet. Du kanske måste schemalägga mer än ett tillfälle per vecka, och mycket få professionella terapeuter är rutinmässigt tillgängliga på kvällar och helger. Du vill hitta en terapeut som praxis är inom ett rimligt avstånd från din arbetsplats eller hemma, eftersom det är sannolikt där du lämnar från att närvara vid möten. En terapeut med ett flexibelt schema, även sena öppettider eller lunch runt, kan hjälpa dig att balansera ditt arbete ansvar med din terapisession tid. Det är viktigt att kunna skilja din tid med en terapeut från vardagens rutiner.

En annan faktor när man väljer en terapeut är kompatibilitet. På samma sätt många kvinnor föredrar en kvinnlig gynekolog eller män kan söka upp en manlig urolog, kanske du vill söka upp en terapeut som grundar sig på personliga faktorer som ålder, kön eller väsen. Det kan låta själviskt, eftersom alla professionella terapeuter få samma utbildning oavsett utseende, men du kommer att arbeta mycket nära med den här personen under en lång tid. Om du har oro för att en manlig terapeut kommer inte att förstå dina frågor som en kvinna eller en yngre terapeut får inte vara empatisk gentemot en äldre patient, kan du behöva göra er oro kända före start av behandling. En bra terapeut förstår att inte alla relationer med en klient kommer att bli en perfekt matchning.

Under stora paraply psykisk hälsa terapi finns en rad specialiteter. När de letar efter en terapeut för en särskild fråga, kan det vara bäst att leta efter någon som är en erkänd specialist inom detta område. En äktenskaplig terapeut använder en annan sorts kompetens än en vredesterapi rådgivare, så det är viktigt att ha viss förståelse för vilken typ av terapeut skulle passa dina behov bäst. Vissa psykoterapeuter baserat hela sin praxis för behandling av specifika åldersgrupper, till exempel. Om du är en ungdom eller unga vuxna som söker terapi, kan du ha en lättare tid om en terapeut som talar ditt språk snarare än ett äldre terapeut som är specialiserad på geriatrisk frågor.

Även med specialiteter såsom psykoterapi eller "samtalsterapi", det finns vissa subtila skillnader mellan terapeuter. Vissa är utbildad i klassisk freudiansk terapi stil, vilket innebär att klienten och terapeuten kommer att både aktivt delta i sessionerna för att uppnå vissa mål. Andra kan hålla sig till en jungiansk filosofi, som vanligtvis uppmuntrar klienten att prata igenom sina problem på ett lättflytande samtal, minimalt avbruten av terapeutens vägledande frågor. En del människor föredrar att ha aktiva diskussioner med sina terapeut, medan andra föredrar att ha en utbildad "bollplank" som kommer att lyssna på dem utan dom. Återigen hitta rätt terapeut för dina specifika behov kan innebära ett litet prov och misstag i början, men så småningom bör du hitta en perfekt matchning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.