Vad är skillnaden mellan neurotisk och psykotisk?

termer neurotisk och psykotiska är både används för att beskriva tillstånd eller sjukdomar som påverkar den psykiska hälsan. Även neurotiska och psykotiska både i förhållande till psykisk hälsa, finns det skillnader mellan neurotiska och psykotiska tillstånd. Villkoren neuros och psykos används ibland synonymt med neurotiska och psykotiska störningar.

En neurotisk störning kan vara någon psykisk obalans som orsakar eller resultat i nöd. I allmänhet stör neurotiska villkoren inte eller stör den normala dagliga funktioner, utan snarare skapa mycket vanligt symptom på depression, ångest eller stress. Man tror att de flesta människor lider av någon form av neuros som en del av människans natur.

Som ett exempel, en del människor är rädda eller inte kan tala inför stora folksamlingar. Som ett resultat av alla situationer som kan motivera ett offentligt tal kan orsaka symtom från nervsystemet illamående till kräkningar eller av skakningar för överdriven svettning. Vissa människor drabbas av mer allvarliga symptom på neuros än andra och vissa former av neuros är tydligare, såsom tvångssyndrom. Det är dock neuros inte lika allvarlig som psykos.

psykos, eller en psykotisk störning, anses vara mer av ett symptom än en diagnos. Som en psykiatrisk term, hänvisar psykos till alla mentala tillstånd som försämrar tänkte, perception, och dom. Psykotiska episoder kan påverka en person med eller utan en psykisk sjukdom. En person som upplever en psykotisk episod kan hallucinera, bli paranoid, eller uppleva en förändring i personlighet.

Generellt sett psykotiskt tillstånd är inte permanent. Psykotiskt beteende skiljer sig från psykopatiskt beteende och psykotiska episoder innebär sällan våldet i samband med psykopatiska beteende. Psykotisk är inte heller detsamma som galen , som är både en medicinsk och en juridisk beskrivning för en person som inte kan hållas ansvarig för sina handlingar.

I grund och botten är den grundläggande skillnaden mellan neurotiska och psykotiska är på vilket sätt de påverkar den psykiska hälsan. Neurotiskt beteende kan vara naturligt i varje person och kopplad till en utvecklad personlighet. Psykotiskt beteende kan komma och gå som en följd av olika influenser. Effekterna av vissa läkemedel kan orsaka psykotiska episoder, eller en traumatisk situation som påverkar en persons psykiska välbefinnande kan utlösa avsnittet. Skilja mellan neurotiska och psykotiska tillstånd eller sjukdomar sker genom en utvärdering av en psykiater eller psykolog som kan behandla symptomen med medicin eller terapi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.