Vad är skillnaden mellan Ultraljud och MR?

Ultraljud och magnetisk resonanstomografi (MRT) är två typer av medicinsk avbildning som används för att ge läkarna en glimt av insidan av kroppen. De arbetar på olika sätt, och varje har en del betydande fördelar och nackdelar som måste beaktas. Ibland kan en läkare begäran imaging studier med både tekniker för att få en mer fullständig bild av vad som pågår inne i patientens kropp.

Dessa avbildningstekniker har en rad likheter börja med det faktum att båda metoderna kan användas för att tillverka både stillbilder och rörliga bilder på insidan av kroppen. Båda försöken bedrivs utan användning av strålning, vilket är en klar fördel av dessa typer av bilddiagnostik. När det gäller en patient som behöver flera avbildande, ultraljud och MRT är att föredra eftersom patientens kropp är inte risken för skador från ackumulerad strålning. De tekniker är också icke-invasiv till minimalt invasiva, beroende på de närmare detaljerna för prövning. I vissa fall kan det vara nödvändigt att injicera kontrast material, eller för att infoga ett ultraljud givare i kroppen för att få en bättre bild.

När det gäller ultraljud är bilden förvärvas av studsande högfrekventa ljudvågor utanför kroppshålan. Ljudvågorna samlas på deras återvändande, och de förändringar i frekvens och vinkel används för att generera en bild av patientens insidor. Med en MRT undersökning är patienten in i en stor kammare som genererar ett magnetfält, agitera väteatomer i patientens kropp. MRT Maskinen läser förändringar i kroppens magnetfält och använder dessa förändringar för att bygga upp en bild.

En stor nackdel med ultraljud är att det ofta har svårt med hinder. Vissa delar av kroppen är svåra att bilden eftersom tjocka ben eller organ är i vägen. Däremot MRI bilderna är mycket tydliga och skarpa, och de kan tas längs någon plan av kroppen. I båda fallen kan bildkvaliteten mycket hög med en bra maskin, och användningen av ett kontrastmedel kan förbättra sikten ännu mer, så att en läkare för att se specifika strukturer i detalj.

primära frågan med magnetisk resonanstomografi är att MR maskinen kommer att samverka med magnetiska föremål i rummet, och dessa föremål kan orsaka skador på maskinen. Patienten måste ta bort alla magnetiska föremål på hans eller hennes person, men när det gäller patienter med implanterade medicintekniska produkter kan MRI maskinen orsaka problem. MR-undersökningar är särskilt farligt för personer med enheter inplanteras i eller kring deras hjärtan. I ett fall där MRT inte är möjligt, kan det vara nödvändigt att använda ultraljud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.