Vad är skillnaden mellan CFC och inhalatorer HFA?

Det finns några betydande skillnader mellan klorfluorkarbonfria (CFC) och hydroflouroalkane (HFA) inhalatorer som är viktiga för astmatiker och personer med lung villkor att veta om. Enligt lagen kommer CFC inhalatorer att förbjudas i USA den 1 januari, 202c som en del av en övergripande insats för att minska antalet CFC i jordens atmosfär. Som ett resultat kommer människor som är vana vid CFC inhalatorer tvingas att byta till HFA inhalatorer.

Den oro med CFC inhalatorer är att CFC är kända för att vara skadlig för jordens ozonskikt. I slutet av 1980-talet var en mängd lagstiftning som antogs för att minska CFC produktionen och användningen runt om i världen, och 2005, Food and Drug Administration (FDA) inrättades ett stoppdatum för CFC inhalatorer, uppmuntra människor att byta tidigt att vänja sig vid den nya inhalatorer och hjälpa miljön.

Både CFC och HFA används i inhalatorer som drivgas, gaser som bidrar till att skingra medicin till användarens luftvägarna. HFA inhalatorer har dock en mycket mjukare spray än traditionella CFC inhalatorer, som kan få människor att tro att deras inhalatorer inte fungerar. När du använder HFA inhalatorer, en mycket lång, är långsam andning behövs, och det är viktigt att vänta 30 sekunder mellan puffar. En läkare ska kunna visa tekniken för patienter som inte är bekant med HFA inhalatorer.

HFA inhalatorer kräver särskilt underhåll och rengöring. Före användning skall de vara fyllda med flera sprejer, och vissa kräver primer varannan vecka eller så. En farmaceut bör kunna ge instruktioner om hur många priming sprayer krävs och hur ofta inhalator måste vara fyllda. HFA inhalatorer också behöva tvättas varje vecka, att göra så, bör medicineringen kapseln avlägsnas och varmt vatten bör köras genom munstycket, som bör få torka helt innan du sätter ihop inhalatorn.

Många konsumenter märker att HFA inhalatorer känsla och smak skiljer sig från CFC inhalatorer, vilket kan vara förvirrande. Vissa astmatiker är också oroade över användningen av etanol vid framställning av HFA inhalatorer, eftersom etanol är typiskt tillverkad av majs. För personer med majs allergier är det mycket viktigt att kontrollera om de ingredienser som används i HFA inhalatorer, eller att prata med en läkare om alternativ.

HFA inhalatorer tenderar också att bli dyrare, även om det görs försök att få ner priset. För astmatiker med begränsade medel, flera läkemedelsföretag sponsrar donationer av sina inhalatorer, och en läkarmottagning kan ha prover som kan användas för att vänja sig vid nya inhalatorer. I slutändan, vilket gör övergången kommer att ha en positiv inverkan på miljön, när man tänker på de miljoner astmatiker som inte kommer att släppa skadligt CFC i luften.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.