Vad är sambandet mellan astma och allergier?

Astma är en sjukdom där en persons luftvägarna blir inflammerade och irriterade, vilket gör det svårt att andas. Astmatiker kan uppleva andnöd, pipande andning, bröstsmärtor och hosta. Anfall av astma kan uppstå av flera skäl, såsom bedriver överdriven fysisk aktivitet, andning kall luft, eller få en luftvägsinfektion. En av de mest framträdande bidragande faktorerna till astmasymtom är dock allergiska reaktioner mot luftburna patogener eller mat. Astma och allergier är vanligt paras då behandling alternativ och förebyggande åtgärder.

Förhållandet mellan astma och allergier är väl dokumenterat. Många undersökningar korrelerar starkt dem med varandra, och resultaten visar ofta att allergiker är mer benägna att utveckla astma symtom med tiden. Faktum är att hela organisationer finns för att studera sambandet mellan astma och allergier och informera läkare och allmänheten om de senaste genombrotten i behandling. I USA ger Astma-och Allergifonden Amerikas många olika pedagogiska resurser för de drabbade genom kliniska seminarier och deras hemsida.

När en person har en svår allergi, svarar hans eller hennes kropp genom att släppa en kemikalie som kallas histamin för att bekämpa off patogener. Histamin i näsa, hals och bihålor att bli inflammerad. Den irritation som orsakats av allergiska reaktioner triggers astma hos personer med sjukdomen. Uppkomsten av astma ytterligare blockerar svalget och bronkial passager, vilket gör det svårt att andas djupt. Enskilda personer kan uppleva smärta och väsande passar till den grad att försvagas. Symptomen brukar inte avta förrän allergen inte längre finns och kroppen har en chans att återhämta sig.

Läkare kan behandla astma och allergier i ett antal olika sätt. Om en persons astmasymtom uppstår först när han eller hon upplever en allergisk reaktion kan läkaren fokus behandling av i synnerhet mot allergener. En patient kan instrueras att ta perorala antihistaminer och avsvällande medel eller använda nässpray. Om allergi-astma besvär kvarstår, en individ kan behöva få regelbunden allergi skott för att hjälpa okänsliga kroppen, muntliga antikroppar, eller inhalerade kortikosteroider.

Astma och allergier kan inte botas, men ofta avtar som en person ålder och hans eller hennes immunförsvar blir bättre på att bekämpa vanliga patogener. Det finns många olika förebyggande åtgärder en person kan vidta för att undvika allergener och därmed undvika astmaanfall. En person som vet att han eller hon är allergisk mot en viss typ av livsmedel, såsom jordnötter, bör kontrollera produktetiketter noga för att säkerställa att han eller hon inte råkar svälja det. Husdjur luftburna allergener som damm och sällskapsdjur ilska kan kontrolleras genom täta storstädning och använda ett luftfilter. Slutligen, en person som är föremål för utomhus allergener såsom mögel och pollen kan planera sitt utflykter för när luftburna smittämnen på ett minimum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.