Vad är några tips för att hantera den hörselskadade?

Många har äldre släktingar med uttalad hörselnedsättning eller vänner som har buller hörselnedsättning som orsakas av flera års exponering för hög musik eller industriella ljud. Att handskas med nedsatt hörsel kan vara frustrerande ibland, eftersom samtal kan behöva upprepas flera gånger eller viktiga anvisningar gå obemärkt. Det kan vara lätt att förväxla hörselnedsättning med en brist på mental förståelse, liksom. Det finns flera sätt att hantera dem som har nedsatt hörsel så att båda parter inte bli hopplöst frustrerade eller socialt generad.

Ett sätt att ta itu med nedsatt hörsel är att tillkännage ord långsamt och tydligt. Detta betyder inte "dumbing ner" konversationen, men som kan upplevas som nedlåtande eller okänsliga. I stället titta direkt på personens ansikte när man pratar och bara höja volymen till en punkt där en bekväm samtal fortfarande kan användas, inte en fullständig skrika. En person med en naturligt låg talande röst kanske vill höja tonen och volymen. Många människor som har nedsatt hörsel kan inte höra mycket låga bastoner, men kan höra en kvinnas röst ganska bra.

Det är också viktigt att komma ihåg att en person som är hörselskadade är inte helt döv. Han eller hon kommer inte automatiskt att förstå teckenspråk eller kan läsa läppar. Detta är färdigheter som förvärvats över tiden av dem som är döv, inte nödvändigtvis de som har partiell hörselnedsättning. En person som är hörselskadade kan ha möjlighet att höra bättre från ena örat än en annan, så talar till den sidan enbart kan lösa många kommunikationsproblem.

En del människor kanske undrar varför en person som är kroniskt svårt av hörsel bedriver inte medicinsk behandling för att förbättra deras tillstånd eller få en hörapparat. Det finns många möjliga svar. Hörapparater kan vara oöverkomligt dyr för äldre på låga inkomster eller de som inte har tillräcklig sjukförsäkring. En professionell audionom kan bedöma graden av hörselnedsättning och föreslå olika behandlingar, men kan inte tvinga en kund att få en hörapparat eller genomgå känslig operation. Vissa personer kan också förstå deras hörsel inte är så bra som det en gång var, men erkänner en sådan minskning kan socialt eller professionellt pinsamt för dem.

Det finns flera produkter på konsumentmarknaden som kan förstärka ambient och bakgrundsljud genom en liten elektronisk mikrofon och hörlurar. Dessa enheter är i allmänhet inte kostnadseffektivt avskräckande och kan ge vissa fördelar för dem som har nedsatt hörsel på grund av buller eller åldrande. Vissa enheter även passar diskret i användarens hörselgången, och inga recept eller undersökning skulle bli nödvändigt.

Under tiden arbetar med någon som är hörselskadade kräver tålamod och förståelse. Repetera ett samtal kan vara frustrerande för högtalaren, men det kan vara lika frustrerande för den som måste be om upprepningar. Att förlora en viktig känsla som hörsel, särskilt vid en tidig ålder, kan vara en mycket svår tid i en människas liv, bör så vänner, medarbetare och anhöriga hitta ett sätt att hjälpa personen att anpassa sig till en ny verklighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.