Kan jag ha olika Vitamin kapslar på samma gång?

Med olika vitamin-kapslar på samma gång är oftast bra. Det finns ett fåtal undantag som kan hjälpa dig att avgöra vad du ska ta tillsammans, vilken mat kommer att bidra till bästa absorbera vitaminer och när du bör undvika att ta olika vitamin kapslar tillsammans. I huvudsak endast några vitaminer och mineraler hämmar absorptionen av varandra.

Järn, tekniskt en mineral-och inte en vitamin är oftast bäst att inte tas tillsammans med andra vitamin kapslar, eller åtminstone med eventuella tillägg som kan innehålla kalcium. Det är en bra idé att ta järn med C-vitamin, som faktiskt kan hjälpa dig att bättre absorbera järn. Så det är bra att ta olika vitamin kapslar ihop om en är järn och de andra inte innehåller kalcium. Det kan också hjälpa till att ta järn med livsmedel som innehåller mjölksyra eller livsmedel som innehåller citronsyra, som apelsinjuice. Ta inte järn med mjölk, men du kan, ironiskt nog, ta den med yoghurt.

Det kan också vara viktigt att vidta vissa olika vitamin-kapslar med mat som bäst kommer att absorbera dem. Till exempel vitamin D, A och E är alla fettlösliga, och bästa tas tillsammans med en måltid som innehåller fett. Om du använder mjölk som din fett källa, vill du igen för att undvika att ta ett järn tillägg på samma gång.

Det kan vara ett misstag att ta olika vitamin kapslar med andra läkemedel du kan ta. Till exempel om du tar läkemedel för en sköldkörtelåkomma bör du undvika att vidta några vitaminer minst fyra timmar innan den fattar din sköldkörtel medicinering (synthroid, levotyroxin), och minst en timme efter. Vissa antacida kan brytas ned eller nedvärderar dina olika vitamin kapslar och bör inte tas med dem. Vidare bör du aldrig ta vitaminer som innehåller kalium om du står på warfarin, en gemensam antikoagulantia-medicin för personer med hjärtproblem.

Det är alltid bäst att ha en läkare utvärdera de olika vitamin kapslar du att vidta för att bestämma om de är bäst lämpad för dig. En läkare kan utvärdera din nuvarande hälsotillstånd, eventuella hygienkrav du kan ha och någon medicin som inte kan fungera effektivt med olika vitamin-kapslar. I de flesta fall läkare föreslå att du får de flesta av dina vitamin behov tillgodoses genom att äta en hälsosam och varierad kost.

Många människor tar mer vitamin kapslar än de behöver, med ett överskott av den dagliga rekommenderade beloppen . Med mer än vad som behövs i regel inte fungerar, eftersom folk oftast bara utsöndrar extra vitaminer via urinen. Några olika vitamin kapslar kan vara mycket farlig när det tas över, särskilt järn, och höga doser av fettlösliga vitamin A. Det är därför bäst att du tar bara det du behöver, som kan uppgå till ett litet dagligt tillskott i stället för en mängd olika vitamin kapslar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.