Hur väljer jag det bästa Kognitiv Beteende terapeut?

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är nu tänkt guldmyntfoten i behandlingsformer för många olika typer av psykiska sjukdomar. Den har fördelen av att vara tidsbegränsade, normalt krävs inte mer än 20 sessioner för att slutföra, och det en mycket aktiv form av terapi, där kunden behöver göra läxor och delta fullt ut i syfte att dra största möjliga nytta. Inte alla är bäst lämpade för denna form av terapi, och en del kanske föredrar en mer tradition "samtalsterapi" modalitet, och varje terapeut är en kognitiv beteendeterapeut, även om många har en utbildning i denna metod och en del kan ha specifika referenser som kognitiva beteendemässiga terapeuter.

Det finns ett antal olika organisationer som beviljar särskilda licenser till dem som har utbildning i KBT. Vanligtvis någon typ av licens terapeut, som en psykiater, psykolog, MFT eller LCSW, är öppet att fullfölja antingen ytterligare utbildning för att få extra certifiering eller några personer kan utbilda sig för ytterligare certifiering medan han fortfarande i skolan. Det är möjligt att söka efter människor genom dessa organisationer för att hitta de som har visat grundlig utbildning i denna fråga. Organisationer som tillåter människor att hitta en kognitiv beteendeterapeut med denna metod är bland den nationella sammanslutningen av kognitiv beteendeterapi Terapeuter (som faktiskt bedriver verksamhet i flera länder), Föreningen för beteende och kognitiv terapi, och Beck institutet.

Även dessa organisationer tenderar att påstå att ha ett fullt utbildning eller intyg kognitiv beteendeterapeut är det bästa sättet att få denna behandling är det inte alltid nödvändigt. Vissa terapeuter kanske inte har certifiering, men fortfarande har stor erfarenhet inom detta ämne och har tagit kurser eller avslutat någon extra utbildning utan att få en av dessa organisationer att certifiera dem. Varje terapeut kan utöva KBT utan en extra licens för detta, och fördelen med denna form av terapi är att det är ganska lätt att lära och praxis, vilket bidrar till dess effektivitet.

För den som letar efter den bästa kognitiv beteendeterapeut då, är den viktigaste frågan att hitta någon med erfarenhet av att utöva denna terapi metod. Detta kan innebära att leta upp en terapeut med en av dessa eller andra intygar webbplatser, eller det kanske bara handlar om att göra några samtal för att avgöra vilka lokala terapeuter har lång erfarenhet. Vissa människor känner sig oroliga att ifrågasätta bevis för hälso, men de definitivt skulle om de söka en särskild form av terapi som KBT. Bra frågor att ställa är hur länge en terapeut har utövat KBT, hur effektiva de varit över detta, och i allmänhet deras erfarenhet av KBT. Om en terapeut lutar sig mot andra metoder för behandling kan hon inte är den bästa terapeuten att välja.

Medan hitta en terapeut som gör en person bekvämt är viktigt, det är också värdefullt att ha i åtanke att människor behöver inte dyrka deras kognitiva beteendeterapeut. De behöver känna sig bekväma nog att tala om svåra saker i deras närvaro, men det finns en viss avdelning när terapeuter praktiken denna typ av behandling. Det är mycket målinriktad, och tyngdpunkten ligger inte i första hand på att utveckla patient-terapeut relationen. Istället är det att se på, tänka och hitta sätt att ändra beteenden och tankemönster genom kognitiv analys. Därför är nivå av komfort viktig, men mindre viktig än det kan vara i andra typer av behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.