Hur kan jag hjälpa mitt barn hantera Death of a Friend?

Det är osannolikt att ett barn kommer att göra det genom barndomen, utan att uppleva döden av en vän. När döden av en vän är oväntat kan det vara svårt att bryta nyheter till ett barn. Ett mycket litet barn, som aldrig upplever döden av en vän, husdjur eller älskade en, kanske inte vet hur man reagerar på dessa nyheter.

Barn vill ofta veta vad det innebär att dö. För små barn kan detta innebära att förklara att fysiskt, är döden en process där kroppen slutar fungera. Använda eufemismer som går på eller somnade rekommenderas inte, eftersom de kan orsaka att barnet har oro över att de av misstag skulle dö i sömnen.

Barn kan också vilja veta vad som händer med en kropp efter någon dör. I själva verket kan de ställa frågor som kan chock en förälder. Det anses bäst att behandla sådana frågor med korrekta men enkla fakta.

Till och med en förklaring, efter döden av en vän, får barn inte kan förstå att en vän verkligen är borta. Om familjen tror på någon form av liv efter döden, kan detta visa sig tröst eller förbryllande. Barn som tror på Gud kan finna sig undrar varför Gud dödat en vän. Det finns inget ett bra sätt att närma sig denna, förutom att se till barnet att han eller hon är säker.

Sålunda är död en vän i grunden i början av många samtal, vissa faktiska, vissa andliga och några känslomässiga. Det är mycket troligt att ett barns sätt att sörjande är helt annorlunda från vuxna svar. Barn får inte gråta, eller de kanske inte vill prata om det. De kan tänka mycket på det längre och har frågor sex månader på vägen. Samtal om vad det innebär att dö kan behöva upprepas.

Öppenhet med sitt barn till dessa samtal är absolut avgörande. Istället för väntar barn att känna ett visst sätt, förväntar honom eller henne att känna många olika sätt. Ett barn som upplever död en kompis kan agera ut, eller blir ledsen ibland flera år efter ett dödsfall. Alternativt kan de inte fälla en tår, eftersom de helt enkelt inte kan förstå frågan om en död vän.

Det kan bidra till att samråda med andra föräldrar eller en sorg rådgivare om du känner dig inte kan svara på ditt barns frågor . Sorg rådgivare kan hjälpa en navigera föräldraskap genom denna tragiska erfarenhet. Vid behov kan ett barnbidrag från vissa enskilda sorg rådgivning eller spela terapi också.

Äldre barn kan reagera olika på en död av en vän än en yngre barn. I själva verket tonåringar ofta inte vill diskutera sina känslor med föräldrar. De kan känna sig mer bekväm att diskutera sina tankar med sina kamrater. Om dödsfallet av en vän upplever en skola samhälle, till exempel skolor är ofta utmärkta på att ge sorg rådgivning och stöd till studenterna i det utmanande kommande månaderna.

Även om det är viktigt att låta en tonåring vet att du har tillgång till dem, är det också viktigt att respektera sin plats om de inte vill diskutera sina känslor. Det är inte klokt att försöka tvinga en diskussion med en tonåring. Man kan dock inleda familjerådgivning om dödsfallet av en vän påverkar alla familjemedlemmar.

Man bör dock titta efter tecken på tonåring av fortsatt depression. Ibland nära vänner kan imitera en död vän. Detta är en farlig situation, och kräver vaksamhet. Om en tonåring verkar efter ett par månader inte återhämtat sig alls, bör rådgivning definitivt övervägas.

En del föräldrar känner att de inte bör visa sina egna känslor för döden av en vän till barn. Men psykologer känner ofta detta är ett misstag. Medan överdrivet skrikande och gråtande kan göra att barnet oro, naturliga tårar och nedstämdhet framför barn kan hjälpa honom eller henne att förstå att även de kan gråta eller känner dig ledsen. Föräldrar och vänner undervisa en livslång läxa om hur människor sörjer när de möter döden av en vän. Reagera med inga känslor får väl lära barnet att känslomässiga reaktion är oacceptabelt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.