Är det viktigt att veta vilken typ av Blood du?

veta sin blodgrupp är viktig för en rad olika skäl. Den första är att i en olycka, om man förlorar tillräckligt med blod för att kräva en transfusion kan man bli allvarligt sjuka om blod av fel typ ges. Lyckligtvis sjukhus brukar göra en snabb test blodtyp att undvika transfusing oförenligt blod.

Före varje operation, blod är vanligen skrivs. Blodgrupp tester används också för att vara standard krav innan man erhållit ett vigselbevis i de flesta stater. Detta är inte längre standard i många stater, men skälen för att kräva det var fast.

Om en kvinna har en blodgrupp som är negativt och hon uppfattar ett barn med en man med ett positivt blod typ, kan resultatet bli förödande. Generellt första barnet tänkt kommer att bli bra om barnet har en positiv blodtyp. Men det andra barnet kan utveckla det som kallas RH sjukdom och kan påverkas starkt av mammans negativa RH faktor.

kroppen kan producera antikroppar som angriper det växande fostret med olika resultat. På sätt och vis är moderns kropp allergisk mot barnets blodgrupp. Av denna anledning är kvinnor som har en negativ RH visst ett vaccin efter förlossningen av deras första barn, som kan förhindra att en sådan reaktion. Det fungerar inte i motsatt riktning. En kvinna med en positiv blodtyp kan ha ett barn med en negativ blodtyp utan någon negativ reaktion.

Att veta sin blodgrupp kan också vara viktigt eftersom det finns ett ständigt behov av blodgivning. Vissa sällsynta blodgrupp har tillgång till mindre utbud än den mest typiska O positiv blodgrupp. Att O Negative är av stor tillgång för en gemenskap eftersom en betraktas som en universell givare. I samtliga fall som inte kräver typspecifika blod, O negativt blod acceptabelt för transfusioner.

Eftersom O negativa blod är ganska ovanligt, de som har denna typ verkligen kan tjäna sitt samhälle genom att donera blod på en frekvent basis. Andra blodgrupp i hög efterfrågan är AB, A och B, både positiva och negativa. Ibland kan bara få blodtransfusioner som är specifika för sin blodgrupp. Så mindre vanliga typer verkligen hjälpa alla runt omkring dem genom att vara täta givare.

Blood skriva kan också vara ett viktigt första steg mot att bli en givare benmärgen. I allmänhet, ju mer sällsynt en blod typ, skulle mer sannolikt en donera benmärg och hjälpa till att rädda någons liv. I USA är blod och ben donationer märg särskilt stort för de asiatiska, latinamerikanska och afroamerikanska härkomst.

Dessa grupper har en mindre befolkning som att dra än den kaukasiska befolkningen. Alltså de har mer problem med att få benmärg. Om man har en sällsynt blodtyp, bör man överväga möjligheten att bli en givare benmärgen. Även om det inte är monetära belöningar för dessa, kan den känslomässiga belöningar att rädda någons liv bli betydande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.