Är det verkligen farligt för kvinnor över 35 att få barn?

Kvinnor över 35 löper större risk för att uppleva komplikationer under graviditeten, och för att ha barn med fosterskador, framför allt Downs syndrom. Denna bedömning är dock ofta missförstås, eftersom det inte är ett stort hopp i risk mellan kvinnan som är 34 och 35. Snarare som en kvinna åldras blir kroppen mindre perfekt passform för graviditet, ägg som kan befruktas är äldre och mer benägna att kromosomala missöden, och en äldre innebär mer risk för komplikationer

Ideal ålder av havandeskap, som föreslagits av de flesta läkare är i åldern 20-30 år. Den vanligaste missförstått begrepp är att det finns någon separation punkt mellan kvinnor över 35 och kvinnor under 35 som är gravida. Det är inte så att om du vänder plötsligt 35 att du kommer i betydligt större fara än du var ett eller två år innan. Det är bättre anges att andelen komplikationer ökar med varje år som går. Det finns mer risk att ha ett barn om du är 45 än om du är 35, eller om du är 40 istället för 30. Den stora hopp i risk kommer när man tittar på högre åldrar sprider sig. Om du väljer att vänta tills du är i din 30-eller 40-talet ha barn, blir du mindre perfekt för graviditet, men du blir statistiskt jämfört med mammor som är mycket yngre än du.

Från en statistisk synpunkt, kvinnor över 35 som redan har ett barn löper större risk att utveckla livshotande blodproppar i lungorna under förlossning. De är också större risk för att ha ett barn med Downs syndrom, och denna risk ökar med varje påföljande år. Vid tiden en kvinnorna är i 40-årsåldern, är hon betydligt sannolikt att få missfall, ca 50% av tiden, jämfört med missfall skattesats på 20-30% för en kvinna i 20-årsåldern. Hon kan också ha en mycket svårare tid att bli gravid och hennes chanser att uppleva högt blodtryck under graviditeten ökar.

Kvinnor över 35 är också benägna att drabbas mer av de fysiska aspekterna av graviditeten. De kan vara mer trött och erfarenheter graviditetsillamående. Om kvinnor över 35 är föräldraskap andra barn, om konsumtion av föräldraskap och vara gravid samtidigt kan vara en utmaning. Dessutom kan det uppstå komplikationer som kan göra föräldraskap mycket svårt. En kvinna som behöver flera månaders sängläge kanske inte kan följa om hon har småbarn som behöver hennes uppmärksamhet.

När vi kuttra över söta bebisar, glömmer vi ofta den fysiska påfrestningar som härrör från graviditeten och att graviditet placerar en kvinna med risk för komplikationer. Det är inte ovanligt att en kvinna, oavsett om hon är under eller över 35 för att uppleva komplikationer. Vad som tycks göra det mesta skillnad för både mor och barn är konsekvent och kompetent mödravård före och efter graviditeten.

Det finns fördelar och nackdelar med en baby för kvinnor över 35. De nackdelar som tenderar att öka som en kvinna åldras långt bortom 35. Inte alla faror kan undvikas genom bra sjukvård, men många kan. Kvinnor över 35 bör åtminstone vara väl medveten om riskerna med graviditeten och överväga för-och nackdelarna av att vänta tills de är äldre. Även om vi ser många Hollywood kvinnor gravida för första gången i sina sena 30-talet och början av 40-talet, statistiskt, kan denna trend inte avundsvärd. Å andra sidan, för många kvinnor möter de risker som tidigare 35 års ålder är tillåtna om det troliga resultatet är att ha ett barn att älska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.