Vilken typ av sjukdomar hindra någon från att lämna blod?

Många människor uppmuntras att ge blod, vilket kan vara en livräddande åtgärd, särskilt om du har en sällsynt blodtyp. Om du blir antagen som en blodgivare, kommer du att sitta i en stol medan en nål förs in för att hämta ditt blod, och du kommer att erbjudas ett lätt mellanmål efteråt för att förhindra känslor av yrsel som människor upplever efter att ha givit blod. Att ge blod är en underbar välgörande handling och det är också relativt lätt och smärtfri, de flesta viktiga områden har en central blodgivning som alltid är öppen, och många blodbanker sponsor enheter blod insamling med mobila stationer för givare på språng.

Eftersom blodprodukterna transfunderats in i organ i andra människor, vissa medicinska tillstånd kommer att hindra dig från att ge blod, på grund av risken för överföring av något till någon annan. I andra fall, väntetider för att ge blod har inrättats för att se till att du är fri från skadliga ämnen. Alla blodgivare går igenom en pre-screening frågeformulär, se till att de har rätt, och du bör alltid besvara frågorna ärligt och efter bästa dina kunskaper innan de ger blod. Trots allt donerat blod genomlyses före inträdet i blodbanken, är screening dyrt, och att utesluta potentiellt smittat blod innan det samlas in är säkert, förnuftigt och kostnadseffektivt.

Om du har vissa villkor eller har deltagit i intravenöst narkotikamissbruk, du är helt olämplig att ge blod. Dessa villkor omfattar blodburna sjukdomar som hepatit C, aids och vissa sexuellt överförbara sjukdomar. Om du har en aktiv infektion någonstans på kroppen har förkylning eller en influensa, har en blod villkor som hemofili eller hemokromatos, har tecken på gulsot, eller har varit utsatta för Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, blir du ombedd att avstå från att ge blod. För din egen säkerhet, om du är gravid, är din vikt under 110 pounds (50 kg), har blodbrist, har högt blodtryck eller hög feber, blir du ombedd att återkomma vid ett senare tillfälle. Bli inte förolämpad om du avvisas från att ge blod för något av dessa skäl: blod-och sjukvård bankpersonal om din säkerhet och patientens hälsa.

I andra fall är en väntetid krävs, att se till att ditt blod är säker att använda. Om du har vaccinerats nyligen för smittkoppor, mässling, polio, eller hepatit B blir du ombedd att vänta under en period som sträcker sig från två veckor till två månader. Om du har haft cancer, fått en ny orgel, eller en blodtransfusion måste du vänta minst ett år för att ge blod. Människor som har rest eller bott i länder med malaria ombeds också att vänta innan du ger blod, att se till att malaria inte vidarebefordras till en sjuk patient. Väntetid kraven förändras, beroende på den globala hälsosituationen: människor som har ätit kött i Storbritannien, till exempel, ingår för närvarande inte ge blod på grund av oro prioner från bovin spongiform encefalopati. Om det är en allvarlig sjukdom utbrott någonstans i världen, senaste besökare till området bör avstå från att ge blod under minst ett år, för att hålla blodet leverera säkra och rena.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.