Vilka olika typer av hormonella preventivmetoder?

Hormonella preventivmedel är ett preventivmedel system som manipulerar balansen av hormoner i kvinnans kropp för att förhindra graviditet. Det finns en rad hormonella preventivmetoder på marknaden som passar kvinnor med olika behov. Biverkningar och effekten av dessa metoder varierar, och kvinnor kanske vill diskutera sina val med en läkare innan han gick över en metod som fungerar för dem. Hormonella preventivmedel metoder inte heller förhindra sexuellt överförbara sjukdomar som aids.

En av de mest välkända hormonella preventivmetoder är p-piller. "P-piller" formulerar hormonerna i en gång per dag oral dos som skall tas vid samma tid varje dag för bästa resultat. De flesta företag säljer p-piller i förpackningar om 28, och dosen ändras något från vecka till vecka att tillåta kvinnor att ha en normal menstruationscykel. Vissa p-piller förpackningar hoppa över placebo piller vanligtvis tas under den fjärde veckan, ger kvinnor möjlighet att hoppa över sin tid.

Plåstret preventivmedel är en annan hormonell metod. Plåstret ger låga doser av hormoner direkt genom huden med hjälp av en patch som bärs i tre veckor och sedan tas bort. Många kvinnor tycker om att använda plåstret, eftersom det inte kräver daglig uppmärksamhet och det är en mycket låg dos metod för kvinnor som är oroade över biverkningar. Dock inte denna metod har nackdelen att få något trasiga i slutet av den tredje veckan, tack vare dagliga slitage.

Nuva Ring är också en låg dos hormonella preventivmedel alternativ. Det skall införas direkt i slidan, där den ger en mycket låg dos av hormoner under tre veckor innan den tas bort. De flesta kvinnor känner inget Nuva Ring medan de bär det, och det är en av de mer diskreta hormonella preventivmetoder. Vissa kvinnor är blödiga om det först, men införandet processen är mycket enkelt. Kvinnor kan också fråga en läkare eller sjuksköterska för att infoga en långsiktig hormonell intrauterin enheten i livmodern.

En annan metod för leverans av hormoner är det skottet. Flera läkemedelsföretag tillverkar hormonella preventivmedel för injicerbara användning. Dessa bilder ges med varierande tidsintervall, beroende på tillverkare. Efter en snabb kontor besök, har kvinnan inte tänka på preventivmedel igen förrän hon beror på hennes nästa slag. En variant på bilden är en införas kapsel av hormoner som är nedsänkt i huden, mest typiskt i armen. Detta är en mycket långsiktig metod av hormonella preventivmedel, ett utmärkt val för kvinnor som vet att de inte vill ha barn inom en snar framtid.

Om en kvinna beslutar att hon vill har ett barn, kan hon sluta ta hormonella preventivmedel och är fertila igen inom en till sex månader. Olika hormonella preventivmedel metoder kan variera kraftigt, i fråga om hur lång tid det tar att bli fertila igen. I vissa fall, läkare rekommenderar att kvinnor använder kondom under flera månader, för att undvika missbildningar i samband med en återstående hormoner i vissa fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.