Vilka är de vanligaste metoderna för Herpes överföring?

När folk diskuterar herpes överföring, menar de oftast spridningen av herpes simplex virus, som brukar kallas HSV I och HSV II. Dessa kan inträffa på eller runt munnen och på eller omkring könsorganen, och faktiskt kan antingen skriva förekomma i något område. Det finns andra herpesvirus, och noterade dem som orsakar saker som vattkoppor. Till skillnad från HSV I och II kan vattkoppor viruset spridas genom luften överföring, även om det är vanligare att folk att plocka upp vattkoppor genom direkt exponering mot vätskor som läcker ut från vattkoppor blåsor.

Herpes överföring av HSV II och jag brukar uppträder vanligtvis genom att komma in i huden-mot-hud kontakt med en smittad person som har en aktiv infektion. Att röra vid "utbrott" område och herpes blåsor kan orsaka överföring av viruset, i synnerhet om kontakten sker i områden med slemhinnor. Dessa inkluderar könsorganen, munnen, näsan och området runt ögonen. Alltså en person med ett herpes munsår som kysser någon annan i ansiktet kan överföra smittan, om någon av viruset når slemhinnor eller om den får direkt tillgång till blodbanan från nedskärningar eller utslag i ansiktet. Sexuellt umgänge av något slag, när människor har herpes utbrott på könsorganen inte rekommenderas, eftersom dessa kommer att kraftigt öka herpes överföring risker.

Även före förekomst av blåsor eller munsår flesta människor går igenom en "varning "period. Huden kan pirra eller få domningar eller klåda. Dessa kallas prodromol symptom och det är möjligt för herpes överföring inträffa under den prodromala symtom perioden. Alla trodde att ett utbrott kan inträffa eller bevis av dessa tidiga symtom tyder på att minimera hud-mot-hud kontakt med andra.

Det brukade vara trodde att herpes överföring inte kan uppstå om inte folk var i före utbrottet skede eller hade en aktiv utbrott. Detta har visats inte vara fallet hos vissa personer. Även när inget utbrott är närvarande, kan vissa människor sprida viruset hela tiden och kan överföra viruset utan en aktiv infektion. Andra gånger folk har så få symtom de kanske inte inser att de har en infektion, särskilt med genital herpes, och de får genomföra samlag och omedvetet passera viruset till andra. Det bästa skyddet mot att få herpes på könsorganen är att undvika sex av något slag under aktiva utbrott och att använda kondom vid alla tillfällen för att förhindra eventuella infektioner när utbrotten inte förekommer.

Det finns ett fåtal andra herpes överföringsmetoder. Kontakt med infekterade kroppsvätskor från herpes blåsor kan sträcka sig från händerna till ögon eller näsa, och folk kan infektera sig själva eller andra på detta sätt, överföra genital herpes i ögonen eller munnen och sedan upplever återkommande infektioner där. Det är bäst att se till att tvätta händerna efter att ha rört ett aktivt utbrott område, eftersom detta kommer att döda infektionen. Detta kan svårare att göra när herpes sker på munnen, eftersom människor ofta röra ansiktet. Det är en bra idé att komma ihåg att undvika beröring med munnen om munsår är närvarande.

Slutligen, mödrar med aktiv herpes utbrott kan överföra smittan till barn under förlossningen. Detta kan vara mycket utmanande för nyfödda som har få resurser för att besegra sjukdomen. Om en kvinna har herpes hon bör testas för potentiella infektion vid tidpunkten för arbetskraft. Läkare kan rekommendera ett kejsarsnitt om ett utbrott är närvarande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.