Varför är vissa vitaminer vattenlösliga och vissa fettlösliga?

Människokroppen behandlar de flesta vitaminer som en välsorterad medicinskåpet, varje "flaska" är fortfarande lagras säkert bort tills det behövs som katalysator eller bärare för andra viktiga kemikalier. Endast en mycket liten mängd av vitaminer verkligen är nödvändiga för att upprätthålla en frisk kropp, så eventuellt överskott ska utsöndras ur kroppen med tiden. Vissa vitaminer, såsom B-komplex och C, anses vattenlösliga, vilket innebär att de löses upp i blodet och kan slutligen utsöndras via urinvägarna. Andra, såsom A, D E och K ansåg fettlösliga, vilket betyder att de kommer att lagras i fettcellerna och lever och så småningom utsöndras via lymfsystemet.

Det finns ett antal varför vitaminer är antingen vattenlösliga eller fettlösliga, mest på grund av den roll de spelar i kroppen och arten av deras kemiska föreningar. Vattenlösliga vitaminer som B-komplex och C är nödvändiga för kortsiktiga projekt som stimulera nervsystemet eller ger antioxidanter för cell reparation. När kroppen har fått tillräckligt vattenlösliga vitaminer utföra de uppgifter till hands, finns det ingen anledning att lagra det återstående utbudet. Överskjutande belopp av vitamin C och B-komplex filtreras ut ur blodomloppet via njurarna och utsöndras i urinen. Därför är det skulle vara svårt att överdosera vattenlösliga vitaminer.

Fettlösliga vitaminer, å andra sidan, behandlas på ett annat sätt. Vitaminer såsom A, D, E och K överleva vanligtvis den initiala matsmältningen och ange den nedre tarmarna, där de tas upp och löses genom fettceller som kallas lipider. Vissa av dessa vitamin-lagra fett gör så småningom sin väg till levern eller andra fettdepåer för långtidslagring. Fettlösliga vitaminer hjälpa andra kemiska och näringsämnen utföra uppgifter som t. ex. kalcium absorption eller kollagen utbyte. Kroppen behöver endast en liten mängd av fettlösliga vitaminer, men utsöndringen processen tar mycket längre tid. Fettceller har bokstavligen smälta bort för att bli av med överdriven fettlösliga vitaminer, och den frigjorda vitaminer passerar långsamt genom lymfsystemet.

Till skillnad från vattenlösliga vitaminer är det möjligt att konsumera en giftig halt av fettlösliga vitaminer genom tillägg överdoser eller ett långsiktigt obalanserad kost. Konsumerar för många vattenlösliga vitaminer som vitamin C kan också orsaka allvarliga medicinska problem, men dessa vitaminer kan elimineras snabbt i urinvägarna. Fettlösliga vitaminerna måste lagras i levern tills de säkert kan metaboliseras, så det är viktigt att undvika att ta extrema doser av vitamin A, D, E eller K för deras påstådda hälsofördelar. Kroppen behöver bara spårmängder av fettlösliga vitaminer åt gången, så överdoser kan bli giftiga snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.