Varför Sparris göra några folkpartiets Urin Lukt Funny?

Sparris, en grön grönsak som tillhör liljefamiljen, har en ökänd bieffekt för några gäster som äter tillräckligt av det. Inom en halvtimme av sparris konsumtion, något folk märker deras urin har fått en mycket stickande lukt, som ofta jämförs med röta kål, ammoniak eller ruttna ägg. Effekterna av sparris på urin är generellt flyktig och ofarliga, men det är inte nödvändigtvis konsumentens bästa timme, kroppslig utsöndring-vis.

De goda nyheterna är att sparris inte påverkar alla. Studier gjorda på "sparris urin" fenomen (är du inte glad att du inte frivilligt!) Visar att ungefär 40 till 50 procent av de som testats utvecklat distinkta lukt. Förvånansvärt nog finns det också en del av befolkningen som inte kan känna lukten av svavelhaltiga rök av sparris-knytas urin. Man tror att både generationen av doftande urin och förmågan att lukten är baserade på genetik. Endast de med en viss gen kan bryta ned kemikalier inuti sparris i sina illaluktande komponenter, och endast de med rätt gen kan lukta resultaten av kemisk nedbrytning.

Forskare är fortfarande inte helt säker på vilken uppsättning av kemiska föreningar som finns i sparris faktiskt orsakar illaluktande kissa. De stjälkar själva inte skaffa inte en liknande lukt som de är beredda, så oavsett vad som händer troligen händer efter intag. Experter tror att de som har en viss gen ger en äcklig enzym som bryter ned sparrisen i olika kemiska föreningar. En av dessa föreningar kallas metylmerkaptan, vilket är samma kemiska vilket ger en skunk sin defensiva lukt. En teori föreslår att sparris bryts ned snabbt i kroppen och ett enzym utgåvor metylmerkaptan, som så småningom går genom njurarna och utsöndras som avfallsprodukt i urinen.

Andra menar att sparris Lukten är skapade av andra kemiska föreningar som kallas thioesters. Det finns också en förening som kallas asparagusic syra, vilket inte är överraskande finns främst i sparris. Om dessa föreningar bryts ner och blandas med genetiskt skapade enzymet, kan resultatet bli en starkt illaluktande urin. Denna lukt är faktiskt betraktas som goda nyheter, eftersom det visar att sparrisen Eaters njurar fungerar som de ska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.