Vad finns några skillnader mellan nattlig skräck och mardrömmar?

Skillnaderna mellan natt skräck och mardrömmar är viktiga att förstå. Som småbarnsförälder kan uppstå både då och då, med en genomsnittlig ålder av nattlig skräck som inträffar i åldrarna 3-12 år. Vissa barn kan uppleva nattlig skräck förr, medan andra fortsätter att ha dem i tonåren. Däremot kan mardrömmar förekomma för oss alla då och då, och ibland barn har särskilda svårigheter för en kortare eller längre tid med vissa fruktansvärda mardrömmar som håller återkommande.

Man kan säga att en av de viktigaste skillnaderna mellan natt skräck och mardrömmar är att nattlig skräck skrämma föräldrar, medan mardrömmar skrämma barn. När barn har en natt skräck, är de fortfarande i en djup skede av sömn. De kan se ut som de är vakna, skrika, skrika, thrash, gå upp och springa runt, men de är inte vakna. De kommer vanligtvis avvisa erbjudande om hjälp och kommer inte att erkänna föräldrar eller vårdnadshavare. Det faktum att kroppen fortfarande är aktiva och barnet verkar vakna och i djup nöd dårar många föräldrar att tro att de kan hjälpa tala barnet ner från en natt skräck. Detta är ineffektivt, eftersom barnet inte kommer att höra dig, och alla försök att helt väcka barnet kan skapa ytterligare ångest.

Om barn vaknar under en natt skräck, som kan löpa i en minut till så länge som en timme, kommer de inte ihåg någonting av händelsen. De vanligtvis inte kommer att kräva tröst och kanske helt enkelt verkar förvirrad om föräldern är närvarande i mitt i natten. I de flesta fall, läkare rekommenderar att du inte försöker vakna barn med nattlig skräck, utan bara se till att de är trygga och säkra i sin sovplats, tygla dem varsamt som krävs under en natt skräck, och låta dem så småningom falla tillbaka till sömn. Som nämnts kan denna typ av ovanligt beteende på ett barn är skrämmande!

Även nattlig skräck och mardrömmar är både skrämmande, mardrömmar är de läskiga drömmar som skrämmer barn (och många vuxna också). De flesta barn minns verkligen sina mardrömmar, och de kan berätta om dem om de vaknar. Dessutom är någon som är mer sannolikt att vakna när en mardröm pågår eftersom dessa inträffar under REM (Rapid Eye Movement) sömn samt återkallande av drömmar är vanligast under lätt sömn cykler.

När ett barn stressa till din säng mitt i natten med berättelser om fruktansvärda drömmar, kommer han eller hon verkligen behöver din komfort och dra nytta av det. Redan detta är mycket annorlunda än en natt skräck. Inget barn kommer att informera dig om en natt skräck, eftersom inget barn kan minnas med en, och om vaknat, kunde inte berätta vad som hände.

nattlig skräck och mardrömmar kan uppstå från olika källor också. Dålig sömn, extrem stress, feber, olika typer av medicinering eller bara brist på centrala nervsystemet löptid kan leda till att nattlig skräck. Om dessa symtom kvarstår i mer än ett par veckor är det en god idé att konsultera en barnläkare, och om de uppstår hos ungdomar och vuxna, de är väl värt att nämna att en läkare. Mardrömmar kan också uppstå på grund av stress, traumatiska händelser (tidigare eller nuvarande), vissa läkemedel, graviditet-som kan ge så klarsynt drömmar-och olika typer av sjukdomar, särskilt om man samtidigt med feber.

Men du normalt kan notera de huvudsakliga skillnaderna mellan natt skräck och mardrömmar komma ned till följande. Med natt skräck det inte finns någon minns, och människor som inte lyckas väcka även om de kan säga några ord och gör ljud. De som mitt i en natt terror vanligtvis inte går att trösta sig och är inte vaken nog att känna av din närvaro. Med en mardröm, kommer folk minns oftast vad de drömt och kan vara särskilt tröstade efter uppvaknandet av en person att försäkra dem att det som inträffade var bara en ond dröm.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.