Vad är titer?

En titer eller titer är ett värde som härrör från en vetenskaplig metod för testning kallas titrering. I huvudsak när något som blod titreras, såg det ämne späds (urvattnad) upprepade gånger för att se hur länge ämnet finns. Mängden gånger utspädning förekommer och element som utvärderas resterande är dess titer. Detta är mycket vettigare om man beaktar i samband med medicinska tester, där det finns många tester för att bestämma olika värden på saker som medför dostitrering av prover.

Några vanliga typer av dessa tester omfattar dem för att kontrollera antikroppar mot olika infektionssjukdomar som mässling eller körtelfeber. Titrering av blod är också bra att utvärdera onormal antikroppssvar som kan förekomma i vissa autoimmuna sjukdomar. I sjukdomar som lupus eller Hashimotos sjukdom, en blod eller serum antikroppar kan användas för att utvärdera kroppens immunsvar till sig själv. Högre titer eller antikroppsnivåer svar indikerar att kroppen angriper sig själv och skapa inflammatorisk respons när den inte borde.

Det finns ett par skäl till att en titer test förpliktas att utvärdera exponering eller antikroppar mot vissa sjukdomar. Läkare kanske vill veta om patienten har förlorat den immunitet som tillkommer genom att ha en sjukdom eller via vaccination år sedan. Kvinnor som funderar på att bli gravid kan bli ombedd av sina läkare att vänta tills de tar ett röda hund prov, att göra vissa de fortfarande är immuna mot denna sjukdom som allvarligt kan påverka ett foster. Om immuniteten inte visas, kan en läkare vill vaccinera en kvinna först och ha henne vänta några månader innan man försöker bli gravid, så hon är mer skyddad.

I andra situationer, föräldrar känner sig obekväma med många booster skott barn emot och be läkarna att bevisa att de är nödvändigt genom att utföra ett antikroppstest först. När immuniteten inte har försvunnit, kan föräldrar väljer att vänta innan du upprepar vaccinationer. På vissa platser som de kanske till och kunna använda testresultat som ett sätt att bevisa immunitet skoldistrikt som kräver vaccinationsprogram följas strikt.

Minskad vissa sjukdomar är inte alltid märke till först. Med titrering kan patienten ska kunna söka sjukdomar eller exponering för dem att diagnostisera vissa villkor. Förekomst av antikroppar mot mononukleos bekräftar ofta diagnos av denna sjukdom. Titer kan också kontrolleras för saker som herpes simplex virus. Positiva antikroppar eller högre utspädning tyder på att dessa sjukdomar.

Vissa typer av antikroppnivåns testet är användbara diagnostik vid autoimmuna sjukdomar är misstänkt. Det kan vara mycket svårt positivt att bekräfta en lupus diagnos i ett tidigt skede. Titer test, men inte alltid fullständig bekräftelse, kan bidra till att göra detta lättare.

Folk uppmanas att genomgå en titer test skall veta att i de flesta fall, är den genomsnittliga testet inte så komplicerat. Det innebär normalt att ha en liten mängd blod dras av en hälso-och sjukvårdspersonal, ofta på en lokal labb. Den faktiska titrering sker i ett labb och den som väntar hemma för resultaten, som oftast skickas till läkaren först och sedan diskuteras av läkare och patient. Beroende på typ av test, kommer nästa steg varierar mycket och skulle kunna innebära att göra ingenting, få en immunisering, eller för att initiera behandling av en sjukdom eller sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.