Vad är struma?

struma är den term som används för att beskriva utvidga eller svullnad av sköldkörteln, en liten körtel finns nära Adams äpple. Den svullna området kan ömma och anbud eller inte vara smärtsam alls. I vissa fall kan struma orsaka tryck på matstrupen, vilket kan resultera i en stram känsla runt halsen, vilket orsakar andnöd eller en kvävande känsla. Det finns olika typer av struma. De vanligaste typerna är kolloid, giftiga nodulär och giftfritt.

kolloidkemi hänvisar till struma orsakad av hypotyreoidism eller minskad produktion av sköldkörtelhormon. I detta fall sköldkörteln ökar i storlek eftersom det är ett försök att producera en större mängd hormoner. Viktökning eller oförmåga att gå ner i vikt kan vara en fråga för människor som lider av detta villkor, eftersom de hormoner som sköldkörteln är avgörande för friska metabolism. Långsam ämnesomsättning får människor att bränna kalorier på en minskad takt.

Giftigt nodulär struma hänvisar ofta till hypertyreos eller överproduktion av sköldkörtelhormon, samt andra inkonsekvenser i knölar i sköldkörteln. Dessa inkonsekvenser kan omfatta maligniteter. Personer i detta tillstånd kan ha svårt att gå upp i vikt. Giftfritt struma representerar inte maligniteter.

struma tros vara orsakade av jodbrist i många fall, men med tillkomsten av iodized produkter såsom salt, jod relaterade struma har minskat med stora siffror i USA staterna. Andra orsaker är sköldkörtelcancer och icke-maligna thyroid cystor. Andra hormonella förändringar i kroppen som graviditeten eller puberteten, liksom vissa livsmedel, kan också orsaka goiters, men dessa är vanligtvis små och inte problematisk.

Det finns många behandlingsalternativ tillgängliga, även om en mycket liten eller icke-problematiskt struma kan helt enkelt observeras under en viss tid innan behandlingen anges. En struma som kräver läkarvård kan behandlas med hormonbehandling. I vissa fall är operation nödvändig. Till exempel, om struma orsakar för mycket tryck på luftstrupen, att inga riktiga svälja eller andas, eller presenterar osäkerhet om en elakartad karaktär, kan operation rekommenderas. Om du lider av struma, eller tror att du kan du rådgöra med din läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.