Vad är skillnaden mellan röda och vita blodkroppar?

Röda blodkroppar och vita blodkroppar är i huvudsak helt annorlunda. Även om båda är nödvändiga för kroppens funktion, de har var singular roller. Röda blodkroppar transporterar syre, medan vita blodkroppar inte, till exempel. Röda blodkroppar hos människa har inte kärnor, medan vita blodkroppar gör.

Röda blodkroppar, som också kallas erytrocyter, ansvarar för den karakteristiska färg av vårt blod. De är ansvariga för att plocka upp koldioxid från vårt blod och för att transportera syre. Den väsentliga delen av röda blodkroppar är hemoglobin, som kan hålla syre så att cellerna kan sedan transportera runt kroppen. Denna process är vad som ger kroppen energi, vilket förklarar varför människor som lider av anemi-lågt antal röda blodkroppar-ofta känner dig trött och sömnig. En hög räkna av röda blodkroppar är sällsynt, men det kan hända. Orsaker är njursjukdom, uttorkning, anabola steroider användning, och lungfibros. Personer som lider av en hög sammanräkning av röda blodkroppar vanligtvis har nedsatt cirkulation, och löper en hög risk för hjärtsjukdom.

Även blodkroppar eller leukocyter, å andra sidan, är främst ansvariga för att bekämpa främmande organismer som kommer in i kroppen. Detta omfattar allt från bakterie-och parasitinfektioner till allergisk reaktion. T-celler, en form av vita blodkroppar, är de som slutar att fungera korrekt i närvaro av en HIV-infektion. En överproduktion av vita blodkroppar kan leda till leukemi. Å andra sidan kan vissa mediciner, som klozapin ®, som används inom psykiatrin, minska antalet vita blodkroppar kraftigt.

Det finns cirka 5 miljoner röda blodkroppar i varje kubikmeter millimeter av blod, det finns bara 3. 000-7. 000 vita blodkroppar i samma mängd blod. Röda blodkroppar har en genomsnittlig livslängd på 120 dagar, medan vita blodkroppar lever ett högst fyra dagar.

Röda blodkroppar har en rund form som liknar en grund skål, men de kan ändra form utan att bryta tränga igenom mindre utrymmen vid behov. Vita blodkroppar ha olika former, beroende på deras funktion. Medan de kan föröka enkelt är de inte ändrar form.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.