Vad är skillnaden mellan paraplegi och Quadraplegia?

paraplegi och KVADRIPLEGI är både allvarliga tillstånd som innebär partiell förlamning av kroppen. Vid paraplegi, är patienten förlamad från midjan och ner, medan en tetraplegi har förlamning som påverkar kroppen från halsen och ner. Den förlamning orsakas av en skada på ryggmärgen, och det kan vara helt eller delvis, beroende på vilken typ av skada och hur den har behandlats. Amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt är ett välkänt exempel på en förlamad, forskare Steven Hawking är en tetraplegi.

Tre saker kan leda till paraplegi eller KVADRIPLEGI: sjukdom, skada och medfödda sjukdomar. En förlamad har en ryggmärgsskada i nedre delen av ryggraden, som orsakar förlust av känsla och rörlighet i benen och nedre stam, i många fall paraplegics har problem med de inre organen i deras lägre organ, såsom deras blåsor. En tetraplegi har en högre ryggmärgsskada, vanligen i ryggraden, och som tillägg till begränsad rörlighet i armar och ben, han eller hon kan ha ett antal problem relaterade till brist på kontroll över de inre organen.

Sjukdomar som polio,, syfilis har Lou Gehrig's sjukdom och multipel skleros alla varit kopplade till helt eller delvis förlamning. Trauma såsom en skottskada eller tungt falla kan även skada ryggmärgen, medan medfödda sjukdomar som ryggmärgsbråck orsakar problem från födseln. I samtliga fall som inträffar först problemet diagnostiserats, desto bättre prognos för patienten. Paraplegi och KVADRIPLEGI kan inte botas, men behandling kan bromsa och minska omfattningen av skadorna på ryggmärgen så att patienten ökad rörlighet.

En helt förlamad förlamade inte kan röra benen alls och har ingen sensation. Partiell förlamning kan tillåta att en förlamad för att flytta tår eller ben, men vanligtvis endast med stor svårighet. När det gäller quadriplegics, även känd som tetraplegics är partiell förlamning mycket vanligare, eftersom total förlamning skulle innebära att patientens inre organ inte kunde fungera, kräver omfattande stödjande vård av medicinsk utrustning.

Att vara en tetraplegi eller förlamad kan vara en utmaning. Den förlamning sätter patienter som löper risk för en rad hälsoproblem, bland annat frakturer, lunginflammation, infektioner, sår säng och hjärt-och kärlproblem. Understödjande behandling kan behövas, särskilt för quadriplegics. Men många människor med förlamning bor mycket att uppfylla och ibland aktivt liv, både quadriplegics och paraplegics kan konkurrera i Paralympics, till exempel, och några paraplegics njuta av aktiviteter såsom extrema rullstol sport och para-ridsport.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.