Vad är skillnaden mellan en Blood Blister och en VATTENBLÅSA?

Å ena sidan kan skillnaderna mellan blod blåsor och sår vatten bestäms av det sätt på vilket de används och de vätskor som de är fyllda. Å andra sidan, de två håller faktiskt fler likheter än de gör skillnader. Kanske det största sambandet mellan dessa blåsor är att de kan vara smärtsam, och att de vanligtvis visas på minst önskvärda tillfället.

En vatten blåsor, åtminstone i de flesta fall orsakas av enkel friktion. Dina skor kan vara för tight, och gnidning av läder mot tå orsakar ett blister. Samma teori gäller för nästan alla monotona rörelser där hud möter ett främmande föremål. För mycket tid att kratta, skotta, eller svängande ett basebollträ eller tennisracket kan leda till ett vatten blister. Blåsorna kan också vara ett resultat av solbränna, stark värme, allergier eller virus som vattkoppor, bältros eller herpes.

När det gäller vatten blåsor som orsakas av friktion är det yttre hudlagret skadad. Men det är en vatten blister inte fylld med vatten. Den klar vätska är i själva verket blodserum, det ämne som fortfarande är när blod inte längre innehåller koaguleringsfaktorerna eller röda blodkroppar. Serum samlar under den skadade huden för att både skydda såret och hjälpa den att läka.

När det gäller en blod blister är det blodkärl nära hudens yta som har lidit skador. Skador av detta slag är i allmänhet orsakad av något slags nypa åtgärder. Om du skulle råka slå kanten av fingret med en hammare, fånga den i en bildörr, eller bang det starkt mot kanten av ett bord, det finns en god chans att du kommer snart att märka en blod blister.

Blood blåsor förekommer inte när det yttre lagret av huden har skurits ned. Det är de fartyg under huden som är skadade, och eftersom blodet från brista fartyg kan inte fly, utgör de i en liten pool eller bubbla. Blood blåsor är mindre skador, förutsatt att de sköts ordentligt och infektion är inte tillåtet att ställa in

Du ska aldrig springa ett blod blister, eller försöka riva av huden som täcker det. Inte heller bör alla försök göras för att dränera den. Bara tvätta området runt blåsor, tillämpa en antibiotisk salva, täck med ett bandage, och låt det läka på egen hand. En vatten blister kan genomborrat med en steriliserad nål för att dränera den vätska, och sedan täckas med en antibiotisk salva och ett bandage.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.