Vad är skillnaden mellan Schizofreni och Multipel personlighetsstörning?

Ofta är schizofreni och multipel personlighetsstörning (MPD) förvirrad, och en del människor tror att de är samma. I verkligheten är de två helt olika sjukdomar. Schizofreni är en sjukdom i hjärnan att vissa människor föds med-det kan gå i arv, men symtomen vanligtvis inte utvecklas på många år. Hos män symtom uppträder ofta i slutet av tonåren eller början av 20-talet, för kvinnor, symtom ofta förekommer i den 20-talet eller 30-talet. Ibland symtom inte utvecklas under barndomen, men det är sällsynt.

När en person har schizofreni upplever han hallucinationer och vanföreställningar, ser saker som inte finns och tro saker som helt klart inte sant. Till exempel kan han se demoner satt bredvid honom på middag eller tror att han är Guds son. En person med detta villkor lider också av oordnade tänkande, nedsatt koncentrationsförmåga, och problem med fokusering. Normalt personer med denna störning återkalla socialt. Det är också vanligt att personer med detta villkor för att visas uttryckslösa och förlorar förmågan att initiera och genomföra planer.

Ofta kan en person med schizofreni tror de röster som han hör arbetar för att kontrollera eller skada honom. Han är sannolikt mycket rädda. Han kan sitta i timmar utan att röra sig eller tala, och han kan inte vara vettigt när han talar. Men vissa människor med denna sjukdom uppvisar vad som verkar vara normalt beteende tills de börjar prata och andra lära sig vad de tänker. Sjukdomen präglas också av klumpiga okoordinerade, flyttning och en oförmåga att ta hand om sig själv eller arbeta ett jobb.

En stor skillnad mellan flera personlighetsstörning och schizofreni är att de med multipla personlighetsstörning inte är födda med det. Detta psykiska tillstånd framkallas av något som händer i livet, och det är oftast i samband med ett trauma som uppstår under barndomen, såsom fysiska eller sexuella övergrepp. En patient med denna sjukdom utvecklas ytterligare personligheter som ett sätt att hantera den traumatiska händelsen. Att få diagnosen MPD måste en person ha minst en förändrar personlighet som styr persons beteende ibland.

En person med MPD kan utveckla så många som 100 personer, men genomsnittet är 10. Hon får ta på ändra personligheter av samma kön, motsatt kön, eller båda könen samtidigt. Ibland en MPD patient tar även om de fysiska egenskaperna hos hennes olika personligheter, såsom ett visst sätt att gå eller röra sig. Dessutom, depression och självstympning är vanliga.

Det finns några sätt att schizofreni och multipel personlighetsstörning är likadana. En person med schizofreni har sannolikt hallucinationer, och även hallucinationer förekommer inte i alla fall av MPD, ungefär en tredjedel av patienterna upplever dem. Människor med MPD kan också utveckla beteendeproblem i barndomen samt svårigheter koncentrationen på skolarbetet. Detta kan orsaka en del att förvirra sjukdom med schizofreni, eftersom dessa frågor ofta utvecklas på barn eller en tonåring schizofrena också.

ålder uppkomsten av två sjukdomar är en stor skillnad. Även schizofreni är större risk att utveckla hos dem som närmar sig vuxen eller redan är i 20-årsåldern eller 30-talet, är medelåldern för debut av multipla personlighetsstörning 5. 9. Men människor med båda villkoren är lika i att de är mer benägna att försöka begå självmord.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.