Vad är skillnaden mellan Monozygotic och Dizygotic Twins?

Skillnaden mellan monozygotic och dizygotic tvillingar handlar om huruvida de har samma DNA. Enäggstvillingar, annars känd som identiska tvillingar , härstammar från det befruktade samma ägget, och att därför samma spermier. Endast omkring en fjärdedel av tvillingar är identiska. De vanligaste dizygotic tvillingar började som två ägg var befruktade av två spermier, och därför inte delar exakt samma DNA.

Dizygotic betyder "två ägg," eftersom tvillingarna utvecklas sida vid sida i livmodern , men är bara så lika varandra som syskon eller halvsyskon. Av någon anledning ägglossning äger rum kvinnan två ägg i en kort tid. De två äggen sedan befruktas av två olika spermier. Möjligen kan dessa spermier tillhör olika människor. Sedan äggen implantatet sig i livmodern, antingen på båda sidor, eller bredvid varandra. När äggen får inopererade mycket nära, och skyddande fostervatten membran rör vid varandra eller smält, de kan likna ibland identiska tvillingar i ett ultraljud. Vanligtvis dizygotic tvillingar, eller tvåäggstvillingar , utveckla hälsosamt och inte utgör en hög risk leverans. Självklart kan de vara samma eller olika kön.

enäggstvillingar delar DNA och ofta deras fostersäcken. Dessa enäggstvillingar har bildas när ett enda ägg, befruktas av en enda spermie, delar sig i två zygotes någon gång under de första 13 dagarna. Beroende på när uppdelningen har gjorts, kommer tvillingarna utvecklas annorlunda. Vikten av att bestämma om tvillingar är monozygotic kommer att bidra till att de får tillräckligt med näringsämnen, vård och föds så frisk som möjligt.

En monozygotic tvilling division inom de första fyra dagarna: den zygotes endast delar yttre lagret av fostersäcken och har två moderkakor att överföra kvinnans näringsämnen. Om det skiljer från den fjärde till åttonde dagen kommer zygotes dela yttre lagret av fostersäcken och kommer troligen att dela en enda moderkakan. En delad inträffar någonstans mellan 8 till 12 dagar innebär att zygotes kommer att vara inom samma amnion samt dela en moderkaka, vilket kan orsaka problem med utveckling och leverans. Siamesiska tvillingar utvecklas om ägget delvis delar runt den tolfte dagen och de organ förenas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.