Vad är skillnaden mellan Disc deformation och skiva extrudering?

Ryggsmärta strejker miljontals människor och kan komma från ett antal olika orsaker. En skiva problem, såsom skiva utstick, är en av de vanligaste orsakerna till ryggsmärtor. Kallas även en slant eller diskbråck, detta sker när skivan buktar mot fibrösa dyna, kallad annulus.

Ryggraden består av vertebrala ben. Varje par av vertebrala ben innehåller en vertebrala skiva. Dessa skivor fungerar som kuddar och stötdämpare. Skivan består av en fibrös yttre ringen, som kallas annulus, som omsluter en gel-liknande mitten eller kärnan. Under en livstid kan dessa skivor skadas från skador och olyckor eller från fattiga organ mekanik och minskad kondition. När skada inträffar kan det yttersta lagret tår. Dessa tårar kan medföra att skivan buktar eller läcka ut.

skiva deformation är den vanligaste orsaken till ryggsmärta. Skivan kan trycka mot den skadade fibrerna i den yttre ringen, men den håller sig inom ramarna. De utskjutande skiva kan trycka ut i den omgivande nerver och orsaka smärta, inte bara i ryggen, men i skinkan området och ibland ner på baksidan av benet.

skiva extrudering, å andra sidan, är när kärnan tränger ut ur annulus inneslutningen. Det bryter sedan bort från fibrer inneslutningen och skjuter ut utanför skivan och det stödjande ligament. Med andra ord är skivan extrudering när kärnan läcker ut.

Både skiva utskjutande delar och profiler skiva kan ske med eller utan smärta. Om geléartad materialet inte trycker på någon mjuk vävnad eller nerver, kan det finnas några tecken det finns ett problem. Men om smärta förekommer, är det oftast ensidigt.

Smärtan från en skiva utstick ibland kan dölja sig. Det kan vara allt från lår till låren till fötterna. Domningar, stickningar eller allmän svaghet kan också förekomma. Parestesi är en annan vanlig biverkning av en skiva utstick eller skiva extrudering. Det är när en stickande, stickningar eller domning känsla finns för att den onormala skivan trycker på en nerv. Den vanligaste nerv smärta i samband med skivan problem är ischias. Trycket från den skadade disken på ischiasnerven kan ofta orsaka en värk eller skarpa, huggande smärta i skinkorna och ner på baksidan av benet. I svåra fall kan den sjuke får symtom på andra områden, såsom avsaknad av blåskontroll eller oförmåga att höja foten.

korrekt diagnos för att avgöra om smärtan är från skiva deformation eller skiva extrudering kommer från undersökningar såsom röntgen, datortomografi och MR, eller magnetisk resonanstomografi. Om smärtan kvarstår, användning av EMG's, elektromyografi, även kallad nervledning studier kan ha möjlighet att med hög exakthet fastställa nerven är irriterad. Bone skanningar kan avslöja någon onormal ben aktivitet.

Konservativ behandling alternativ för antingen en skiva utstick eller skiva extrudering innebära vila, antiinflammatoriska läkemedel, is och /eller värme, och sjukgymnastik. Om smärtan kvarstår, kan epidurala eller nerv injektioner blocket vara användbart vid behandling och diagnos av orsakerna till smärta. Alternativa metoder såsom massage, akupunktur och kiropraktik kan också värdefulla verktyg för att få lindring.

Den viktigaste faktorn för att stoppa smärta från stack eller utpressade skivor är i diagnosen. Bara för att en person har ont i ryggen betyder inte att det finns ett problem med skivan. Omvänt, bara för att det finns ett problem med skivan betyder inte det kommer att finnas ryggsmärtor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.