Vad är skillnaden mellan Aerob och anaerob träning?

Skillnaden mellan aerob och anaerob övning med den typ av metabolisk process som kroppen använder under aktivitet. Aerobic betyder "med syre", så aerob och anaerob övning skiljer sig åt om kroppen behöver använda syre för att generera energi. Aerob träning använder mer uthållighet än anaerob träning och utförs under längre tidsperioder, medan anaerob är intensivare och praktiseras i kortare brista av energi. Aerob träning omfattar verksamheter som jogging, simning och cykling, medan anaerob övning omfattar tyngdlyftning och tävlar.

Både aeroba och anaeroba motion producera energi genom glykolys, omvandling av glukos till pyruvat. Medan aerob träning kräver syre för att bryta ner glukos, använder anaerob övning phosphocreatine, lagras i musklerna, eller bryter ner glukos utan hjälp av syre. Det phosphocreatine Systemet används främst för verksamhet inom 30 sekunder, medan anaerob glykolys blir mer framträdande längre verksamhet.

Anaeroba glykolysen är inte lika effektiv som den aeroba sort, varför det inte kan upprätthållas så länge, och den leder till uppbyggnad av mjölksyra i blodet. I allmänhet kan anaerob övning utföras i upp till två minuter, men med träning kan man underhållas under en längre period. Aerob träning, å andra sidan, bör utföras vid måttlig intensitet i minst 20 minuter för bästa resultat, tillsammans med kort uppvärmning och nedkylningen perioder med minskad intensitet.

Aerobic och anaerob träning är båda viktiga delar av en fitness regim. Aerob träning bidrar till att stärka hjärtat och musklerna är involverade i andning, förbättrar cirkulationen och syretransport i kroppen, minskar blodtrycket och bränner fett. Anaerob motion hjälper till att bygga styrka och muskelmassa och kan öka den basala ämnesomsättning, vilket gör att kroppen att bränna kalorier mer effektivt i vila. Aerob och anaerob övning därför utföra olika och skilda mål. En person kan ha imponerande muskelmassa, men fungerar dåligt i uthållighet verksamhet såsom långdistanslöpning, och vice versa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.