Vad är polio?

Polio eller polio är en akut virussjukdom infektionssjukdom. Det sprids genom trängsel, orena förutsättningar och felaktig sanering av avfall vätskor. Under början 20th century, ödelade polio många befolkningar runt om i världen, tack vare vacciner utvecklas i mitten av seklet, är polio sällsynt i första världen länder. Tyvärr gör bristen på grundlig vaccination i utvecklingsländer polio ett återkommande problem i dessa områden av världen.

Infektionen orsakas av polioviruset, ett virus som angriper matsmältningskanalen hos människan. Det finns tre klasser av polio, och den mest milda, typ tre utgör den största delen av polio infektioner. Patienten kan uppleva en allmän känsla av obehag och influensaliknande symtom, men han eller hon får inte ens inser att dessa symtom är resultatet av en polio infektion. I svårare fall får polio i blodomloppet och börjar snabbt föröka sig och orsaka mer allvarliga hälsoproblem.

En mer aggressiv form av polio är inriktad på ryggmärgen. Det orsakar ett tillstånd som kallas aseptisk meningit, som kan vara mycket allvarliga. Patienten får den klassiska symptom på meningit, såsom feber och stel nacke, men symptomen orsakas av poliovirus i stället för bakterier och virus vanligare med meningokockinfektion. Det kan behandlas genom att hålla patienten hydrerade och vilade på en fast säng.

Den allvarligaste typen av polio är associerad med förlamning. Omkring en procent av poliofall kommer att resultera i ett tillstånd som kallas slapp pares, där viruset avbryter muskel-signaler, vilket gör musklerna att växa slapp och svag. I vissa fall kan kroppen naturligt återhämta sig, växer färska nervceller till ersatte skadade dem. I andra fall kan permanent förlamning eller vanställdhet resultat. Om polio når hjärnan eller lungorna kan det vara ödesdigert, eftersom det kommer göra så att patienten slutar andas. Mer aggressiv behandling som t. ex. att patienter i respirator kan behövas för att överleva.

När en polio utbrott sker, är god hygien viktig. Sjukdomen har en tre till tolv period dag inkubation, så medlemmarna i ett hushåll kan redan ha det. För att förhindra spridning av sjukdomen, bör vattnet kokas innan du dricker det, och huset ska hållas väl rengjord. När en patient har fått diagnosen polio, han eller hon kan utsättas för en lång period av sjukgymnastik, om infektionen sker en paralytisk form.

År 1955 utvecklade Jonas Salk ett vaccin mot polio, hjälp inaktiveras virus. Albert Sabin följde i 1963 med en enkel att administrera oralt aktiva vaccin, vilket också är mycket effektivt. Rutinmässig vaccination mot polio är standard i många länder som följd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.