Vad är några vanliga sjukdomar som drabbar gallblåsan?

ligger under levern, gallblåsan en säck med ansvar för lagring och koncentrera galla. Ibland är flödet av galla från gallblåsan hindras eller bromsas. När detta händer är resultatet ofta sjukdomar i gallblåsan. Kolecystit och gallsten är vanligt gallblåsan sjukdomar.

Akut kolecystit är en gallblåsan sjukdom som kännetecknas av plötslig inflammation i gallblåsan. Orsakas av gallsten, det är mycket smärtsamt. När en individ har cholecystit, gallsten form och blockera eller hindra att kanalen som leder från gallblåsan till röret som leder till tunntarmen. Detta rör kallas gallgången. Instängd och inte kunna flyta på rätt sätt, bygger gallan i koncentration, vilket leder till irritation och uppbyggnaden av tryck i gallblåsan. Resultatet är infektion och ofta perforering.

Symtom på akut kolecystit kan ge smärta i buken, illamående, kräkningar och feber. Även om smärta är ett vanligt symptom på denna typ av sjukdomar i gallblåsan, illamående, kräkningar och feber förekommer endast sporadiskt. Kvinnor plågas av gallsten oftare än män. Gallblåsan sjukdomar blir allt vanligare som män och kvinnor blir äldre.

Kolelitiasis är en annan vanlig typ av sjukdomar i gallblåsan. Det är också orsakas av gallsten. Med gallsten, symptom börjar vanligen en gång en sten större än 8 mm hindrar gallgången eller cystisk kanalen. Den cystisk kanal ansvarar för tömning av gallblåsan. Gallsten är känt för att orsaka krampliknande smärta i högra övre delen av buken. Andra symptom kan inkludera Lerfärgad avföring, illamående, kräkningar, överflödig gas, halsbränna, och buken fullhet.

Om en gallsten inte kan passera och cystisk kanalen är fortfarande blockerat, är resultatet akut kolecystit. Om gallgången fortfarande blockeras, kan den bli infekterad, vilket resulterar i allvarliga konsekvenser för hälsan. Gulsot och feber kan förekomma, och sjukhusvistelse krävs normalt i detta skede. Om den nedre delen av gallgången är blockerad kan pankreatit. Detta villkor kräver också sjukhusvård.

Acalculous kolecystit är en gallblåsan sjukdom som inte är associerat med gallsten. Det är inflammatorisk karaktär och som ofta förekommer hos patienter som lider eller återhämtar sig från allvarliga sjukdomar, trauma, brännskador, vaskulär sjukdom eller brister i immunsystemet. Även om detta gallblåsan tillstånd är allvarligt, det är också sällsynt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.