Vad är milier?

milier är små vita knölar som vanligtvis visas på eller runt en persons haka och näsa men kan också finnas på kinderna och pannan. De kan visas i alla åldrar men är vanligast hos nyfödda och kan visas på grund av omogna talgkörtlar. De är så vanliga att cirka 50 procent av alla barn har dem någon gång. De skadar inte, och den bästa behandlingen för barn med detta tillstånd är faktiskt ingen behandling alls. Det rekommenderas dock att tvätta en påverkade barnets ansikte med varmt vatten minst två gånger per dag och klappa den torr.

MILIA finns djupt i huden. De orsakas av hudceller som är fångna i små fickor nära hudens yta. Normalt skulle dessa hudceller skjul naturligt, men istället får de blockerade och bilda mycket små, keratin fyllda cystor, som ser ut som små vita kulor precis under huden. Även om de är vanligast under huden, kan dessa små gupp även förekomma på slemhinnorna.

Även barn är helt enkelt föds med milier, det finns några orsaker som kan pekas ut i vuxna. Till exempel använder tung, kan fet hudvårdsprodukter få dem att utvecklas. Överexponering för solen under en längre tid kan leda till att deras utveckling också. På samma sätt kan vissa hudsjukdomar, särskilt sådana som orsakar blåsor, ha samband med utvecklingen av dessa gupp, och störningar i svettkörtlarna kan också vara fel. Men tyvärr, vissa människor är helt enkelt mer benägna att dem på grund av genetik.

I de flesta fall milier vissna på egen hand eftersom ytan av huden successivt nöts bort. Det finns dock vissa fall där en person kanske vill bli av med dem snabbare. En vuxen som känner sig generad över deras närvaro kanske vill ett snabbare borttagning. I sådana fall kan exfoliering bidra till att förhindra milier bildas och påskyndar utträdet.

För att bli av vuxna milier, vissa människor besöker en hudläkare och genomgå microdermabrasion. Andra kan försöka glykolsyra skalar. Hemma får över disk ansiktet buskmarker och skal vara till hjälp också. Det är dock bäst att välja mjuka exfoliators hemma för att undvika att skada huden. Dessutom bör de som ser en hudläkare söka hennes råd innan du använder en over-the-counter peeling hemma.

Ibland är exfoliering inte tillräckligt och en patient vill ha milier avlägsnas omedelbart. För detta används en hudläkare en steril nål eller lansetten att öppna huden över dem. Ett instrument som kallas en comedone punktutsug används sedan för att utöva påtryckning, orsakar cystor som hoppar fram. Detta förfarande kan utföras utan bedövning, eftersom det är allmänt smärtfritt. Det kan dock sticka lite.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.