Vad är en TIA?

En transitorisk ischemisk attack (TIA) är mer känt som en övergående stroke eller mini-stroke. Till skillnad från sin mer dödligt motsvarighet, en fullt utvecklad ischemisk stroke, en TIA leder i allmänhet endast kortvariga symtom. Men i vissa fall bestående hjärnskador kan bli resultatet av uppkomsten av en TIA, sådan försvagande effekter är mindre vanliga. En TIA kan faktiskt fungera som ett mycket effektivt förvarningssystem enhet. Det beräknas att upp till en tredjedel av dessa personer upplever en mini-stroke fortsätter att ha en full ischemisk stroke, ofta inom nittio dagar.

Mini-slag äga rum när en viktig pulsåder tillfälligt är tilltäppt av en blodpropp. Detta koagulera hindrar hjärnan från att ta emot blodflödet och syre den behöver för korrekt funktion. Varaktigheten av symtom kände under en TIA är i allmänhet en till fem minuter i längd, men symtom på att minska graden kan ibland upplevas som länge som 24 timmar efter den inledande attacken.

Symptomen på en övergående ischemisk attack är mycket liknar ett försvagande ischemisk stroke. De enda skillnaderna är längden på attacken och en kraftigt minskad risk för bestående hjärnskador och långsiktiga funktionshinder. Första symtomen kommer plötsligt och oväntat och kan börja med domningar i ansikte och extremiteter, framför allt armar och ben. Typiskt nog kommer alla symptom att märkas på endast en sida av kroppen.

En person som är mitt uppe i en mini-stroke kan förväxlas tyckas, har svårt och både utforma och förstå ord. Ett annat vanligt symptom är yrsel, svindel, eller mycket svårt att gå. Ibland drabbade enskilda kommer att ha nedsatt syn, oftast suddiga eller dubbelseende på ett eller båda ögonen. Uppkomsten av en svår och smärtsam huvudvärk, när det inte skett någon erfarenhet av dylika saker i det förflutna, kan också vara en kontrollampa tecken på en mini-stroke.

När symtomen på en mini- stroke äga rum, är det viktigt att medicinsk hjälp sökas omedelbart. Det är omöjligt för en otränad person att veta om den drabbade individen upplever en TIA eller en hel ischemisk stroke. Dessa mini-stroke kan ofta härma symptomen på andra villkor och endast en legitimerad läkare kan göra en korrekt diagnos. Söker närmaste akuten är avgörande i dessa situationer. Medicinsk kunskap har avancerat till den grad att även i händelse av en ischemisk stroke, långsiktiga hjärnskador kan minimeras om vissa läkemedel ges inom tre timmar efter attacken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.