Vad är en Lisp?

En lisp är en form av talfel där någon har svårt att uttala väsande bokstäver som S och Z. Dessa brev tenderar att komma ut med ett "th" ljud i någon med en lisp, ordet "lisp", till exempel, skulle låta "lithp. " Förutom att orsaka kommunikationsproblem, kan en lisp orsaka även psykiska problem, eftersom människor med lisps ofta hånas eller stigmatiseras. Om en lisp fångas tidigt kan den behandlas med hjälp av en logoped.

Orsaken till en lisp kan variera. I vissa fall är orsaken fysiologiska, och patienten har någon form av missbildning eller sjukdom som orsakar en lisp. Till exempel kan ett barn med svullna polyper tenderar att lisp kommer eftersom människor som har återkommande täppt näsa. Oftare tycks en lisp vara psykologiskt ursprung och lisps ofta fram som en reaktion på stress. Barn kan börja läspande, till exempel för att få uppmärksamhet, eller någon kan utveckla en lisp efter en traumatisk händelse.

Det finns flera olika typer av lisp, som alla behandlas på olika sätt. En av de mest välkända former är den främre lisp, som orsakas av tungan trycka mot en lucka av saknade tänder. Många unga barn har frontal lisps under sin utveckling, även om lisp ofta försvinner utan ingripande. I en annan typ av lisp, den palatala lisp, tungan pressar mot taket i munnen när patienten gör väsande ljud, vilket gör den klassiska "th" ljudet av en lisp.

Lisps kan också orsakas av trycket av tungan mot tänderna i en form av lisp som kallas en dentalized lisp. Prova att säga "havet" med tungan tryckt mot dina framtänder, och du vet vad en dentalized lisp låter som. Slutligen kan en patient har en död lisp, där luften flödar genom sidorna av tungan, eftersom den hålls i position för att göra ljudet av en L. En lateral lisp kan låta mycket blöt och mjuk.

Fram till omkring fem års ålder, lisps är relativt vanliga hos barn, och de är inte en anledning till oro. Om en lisp fortsätter förbi den åldern kan det vara en god idé att se en läkare. En läkare bör konsulteras för äldre som har utvecklat lisps. Förutom att rekommendera en bra logoped, kan en läkare även utesluta fysiska orsaker till en lisp och behandla dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.