Vad är en Endoskopisk Retrograd Cholangiopancreatography?

Endoskopisk retrograd cholangiopancreatography, även känd som ERCP, är en medicinsk åtgärd som kombinerar teknik för endoskopi och genomlysning. Förfarandet ger en läkare en uppfattning i magsäcken och tolvfingertarmen av en patient. Under förfarandet kan färgämnen injiceras i närliggande organ såsom levern och bukspottkörteln att producera en hög kontrast bild som kan ses på röntgenbilder.

endoskopisk testet bakåtsträvande cholangiopancreatography används huvudsakligen för diagnostiska syften, för att diagnostisera sjukdomar i bukspottkörteln, levern, gallblåsan och gallgångarna. ERCP kan användas för att diagnostisera obstruktiv gulsot, kronisk pankreatit och pankreastumör, gallgång tumörer och gallgången skada och gallsten. På grund av utvecklingen av mindre invasiva diagnostiska förfaranden, är ERCP används ofta som en terapeutisk behandling för personer som måste ha gallsten avlägsnats eller stent införas för att förbättra dräneringen.

Det finns flera skäl till varför en endoskopisk retrograd cholangiopancreatography kan utföras. Ofta en ERCP utförs som en förberedelse inför operation för gallsten bort, eller för postoperativ utvärdering av personer som redan genomgått kirurgi. I vissa fall kan ERCP användas för att avlägsna gallsten. Detta kan göras när stenarna är så stora att de har fastnat i gallgångarna.

Flera typer av sjukdomar kan diagnostiseras med hjälp av ERCP förfarande för att göra en ingående undersökning av matsmältningsorgan. Pankreatit, bukspottkörtelcancer, leversjukdom och gallvägscancer sjukdom kan alla utvärderas med hjälp av ERCP. Förfarandet kan också användas i fall där CT eller MRT har resulterat i otydliga eller avvikande resultat som måste undersökas närmare.

Innan en endoskopisk retrograd cholangiopancreatography förfarande är en patient utrustad med en intravenös linje genom vilket ett lugnande medel och narkotiska ges. Under förfarandet, han eller hon ligger på en x-ray bord, så att röntgenbilder kan fattas snabbt vid behov. Patienten sväljer en flexibel slang som är försedd med en ljuskälla och lins som gör det möjligt för läkaren att visa vävnader, ta biopsier och instrument in. Via röret, utvärderar läkaren vävnader och introducerar fluorescerande färg som används för att ge bilder med hög kontrast för röntgen utvärdering. Hela proceduren tar ungefär 60-90 minuter och de flesta patienter känner bara milda obehag.

Många patienter kan gå hem nästan direkt efter att de avslutat en endoskopisk retrograd cholangiopancreatography, men detta är beroende på hälsa hos patienten och skälet för förfarandet. Om patienten är i övrigt friska och testet utfördes som provfiske eller diagnostisk operation, ofta han eller hon att få lämna samma dag. I de fall då förfarandet har genomförts av terapeutiska skäl, han eller hon kan kräva en sjukhusvistelse på en eller flera dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.