Vad är Villi?

Villi, singular som är villus är finger-liknande beräkningar i tunntarmen som bidrar till att absorbera föda mer effektivt i kroppen. Tunntarmen är ett organ i kroppen där de flesta matsmältningen sker. Mat kommer in i kroppen är flytande och delvis smälta i magen. Den passerar sedan in i tunntarmen. De tarmludd är de delar som tar upp näringsämnen från mat och skickar dem till blodomloppet.

Villi är också täckta med microvilli. Syftet med båda metoderna är att öka tunntarmen yta så att näringsämnen absorptionen förbättras. Villi öka den yta där ämnen kan tas upp i tunntarmen 30 gånger medan microvilli öka den 60-faldigt. Detta ökar effektiviteten av näringsämnen absorption. Varje villus är också belagt i enzymer som stöd matsmältning.

Aminosyror och näringsämnen som finns i livsmedel tas upp av villus kapillärerna via en process som kallas diffusion. Diffusion avser förflyttning av ämnen att gå från hög koncentration till låg koncentration till de två koncentrationerna är lika. Därför, om det finns mer näring i tunntarmen än i blodet, kommer de näringsämnen flytta från tunntarmen genom tarmludd och in i blodomloppet. Detta är hur kroppen kan samla näringen från maten. Villi kan även fälla större bitar av mat och hålla fast vid den tills den kan brytas ned av enzymer beläggningen det.

villus lacteals är de delar i tarmludd som absorberar fettsyror i maten. Dessa fetter sedan rekonstrueras till triglycerider och kombineras med kolesterol och amphipathic proteiner för att producera kylomikroner som sedan fattas genom lymfan vätskor. Det är dessa kylomikroner som gör fettämnen som lipider som skall transporteras runt din kropp. Denna process är nödvändig eftersom blodet är oftast vattenbaserat. Utan kylomikroner, skulle dessa viktiga ämnen inte att kunna resa genom din blodet.

Det finns vissa sjukdomar som kan skada tarmludd och göra dem oförmögna att ta upp de näringsämnen din kropp behöver. En av dessa är Glutenintolerans. En person med denna sjukdom kommer att producera antikroppar som svar på förtärs gluten, hittade ett protein i vetemjöl. Dessa antikroppar kan attackera slemhinnan i tunntarmen som sedan kan leda till skador av tarmludd. Med skadat tarmludd kan en person inte kan ta upp näring i kroppen och undernäring kan leda till.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.