Vad är Tartar?

Tartar hänvisar till mineralfyndigheter på tänderna både över och under tandköttet som har hårdnat. Dessa fyndigheter är lätta att känna igen eftersom de tenderar att färga enkelt och du kan notera ställen på tänderna med bruna eller gula fläckar. Dessa fläckar är vanligtvis inte till tänderna själva utan tandsten, även kallad kalkyl, uppbyggd. Tandsten är skild från plack, som orsakas av bakterier på tänderna, men båda brukar finnas i munnen av människor som har dålig munhygien.

Tartar brukar delas in i två klasser, supragingival och subgingival . Supragingival hänvisar till kalkyler inlåning över tandköttet, och subgingival till tandsten inlåning under tandköttet. När dessa fyndigheter formulär kan du inte ta bort dem själv, och kräver en tand rengöring, oftast med vassa skrapande instrument för att bli av med dem. Att bli av med dessa tandsten inlåning är viktiga eftersom de kan leda till kroniskt inflammerat tandkött och tandköttsproblem, tillbakagång tandkött och dåliga andedräkt. Tandsten ökar också plack och hjälper till att dölja fyndigheter av plack, som i sin tur kan skapa ökad risk för parodontit.

Det enklaste sättet att undvika tandsten är att följa normer för daglig munvård och för bi år tänder rengöring besök. Människor bör planera för att borsta tänderna minst två gånger om dagen, tre gånger om de kan klara det. De bör tandtråd två gånger om dagen också, och också göra och att infinna sig ha tänderna rengöras två gånger per år. Du kan köpa tandsten kontroll tandkräm för att minska bildningen av tandsten, och kan eventuellt använda den om tandsten sker snabbt, även trots god munhygien.

Andra vanliga riskfaktorer för ökad uppbyggnad av tandsten ingår rökning, har diabetes och tar läkemedel som orsakar muntorrhet. Att hålla blodsockernivåer under kontroll om du har diabetes kan bidra till att minska tandsten, och för många hälsoskäl att sluta röka är en utmärkt idé. Det finns också en del förslag på senare medicinska litteraturen att tandsten och tandköttsinflammation eller tuggummi sjukdom hos gravida kvinnor kan kopplas till låg födelsevikt hos barn, och även hjärtsjukdomar.

De flesta förlossningsläkare rekommenderar att du genomgår en omfattande tandvård rengöring innan försöker bli gravid och att du har några tandvård som fyllningar gjort innan du försöker. Vad beträffar frågan om hjärtsjukdomar, är det ett faktum att människor löper större risk för bakteriell endokardit när de har tandköttssjukdomar, som kan påskyndas av tandsten. Många människor som har en hjärtsjukdom har också tandköttssjukdomar, men medicinska forskare har inte riktigt identifierat ett orsakssamband. Försummelse av en hälsa, dålig kost och rökning kan orsaka både hjärtsjukdomar och sjukdomar i tandköttet, kan eventuellt förklara förekomsten av båda villkoren i många människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.