Vad är Staph?

Staphylococcus eller Staph, är en grupp av smittsamma bakterier som kan orsaka en rad olika tillstånd, från hudutslag till bölder. Staph är faktiskt en mycket vanlig bakterie, som lever på ytan av alla mänskliga huden, men det kommer att dra nytta av sårbarhet i huden att komma in i kroppen och orsakar infektioner och obehag. Staph infektioner är vanligtvis behandlas med tillämpningar av antibiotika, och i de flesta fall är relativt lätta att utrota.

Vanliga infektioner som är resultatet av Staph inkluderar impetigo, en ful infektion gemensam runt näsa och mun som orsakar blåsor, bölder, och sårskorpor. Infektioner i hårsäcken kan resultera i svinstian, bölder och follikulit, alla karakteriseras av smärtsamma röda knölar i huden. Staph också vanligen infests huden för att skapa en böld, en varfylld sår som är varm och smärtsam vid beröring.

Staph är också den skyldige som ansvarar för Toxic Shock Syndrome, en infektion i blodet som kan vara dödlig. Staph kan orsaka endokardit, eller infektion i ventiler av hjärta, tillsammans med ett antal andra potentiellt dödliga inre infektioner. Av denna anledning sjukhus har mycket strikta regler för att hålla såret webbplatser ren och undvika exponering för Staph, särskilt hos patienter med nedsatt immunförsvar.

Eftersom Staph behandlas med antibiotika, flera stammar av resistenta Staph har uppstått, vilket utgör ett särskilt hot i sjukhusmiljö. Vissa stammar av Staph provas innan antibiotika skrivs ut, se till att stammen inte är resistenta mot antibiotika. Som med alla infektion behandlas med antibiotika skall patienten följa loppet av antibiotika hela vägen, även om symtomen har försvunnit. Antibiotika bör inte sparas för senare bruk, eller ges bort till andra individer.

Det bästa sättet att förhindra en Staph infektioner är att följa strikta metoder för renlighet. Eftersom Staph lever på huden bör all sårområdet rengöras och steriliseras omedelbart innan Staph har en möjlighet att få fäste och orsaka en infektion. Händerna bör tvättas ofta, särskilt före och efter att ha ätit mat, kontaktlinser eller annan verksamhet som kan utsätta känsliga delar av kroppen till Staph infektioner.

Om en Staph infektion misstänks, bör läkare sökas och anvisningar från läkare följa för att främja en snabb läkning. Om du har en Staph infektion, vara medvetna om immunstatus personer omkring dig, och minimera tiden kring yngre barn och personer med nedsatt immunförsvar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.