Vad är SIDS?

Plötslig spädbarnsdöd (SIDS) är plötslig och oförklarlig död av ett spädbarn under ett års ålder. Majoriteten av SIDS fall är spädbarn som dör i sömnen. SIDS är en tragisk händelse som ger föräldrar desperata och ofta skylla sig själva, för i de flesta fall kan läkarna hitta några medicinska skäl till döden.

Antalet SIDS fall har minskat på senare år, främst beroende på en ökad medvetenhet och förebyggande utbildning för nyblivna föräldrar. På grund av erkännandet av kända riskfaktorer och lärande ordentlig sömn tekniker har den årliga SIDS kurs halverats sedan början av 1990-talet. Samtidigt finns det fortfarande mycket att lära sig om SIDS, är det känt att de riskfaktorer som ökade under vissa omständigheter. Dessa omfattar tidig födsel med en födelsevikt på 3,5 lbs (1,588 kg) eller mindre, barn till tonåriga mödrar, exponering för tobaksrök eller narkotika i livmodern eller efter födseln, och barn som har haft äldre syskon dör av plötslig spädbarnsdöd.

experter tyder på att ett sätt för en mor att minska hennes bebis risken för plötslig spädbarnsdöd är att söka rutinmässig sjukvård tidigt i graviditeten. Amning om möjligt också rekommenderas, eftersom studier har visat att barn som ammas har en lägre SIDS än formel som ammas. Blivande mödrar bör också undvika exponering för tobaksrök och andra narkotika.

Det är också troligt att ett spädbarn sover arrangemang kan bidra till plötslig spädbarnsdöd. Ett spädbarn som sover i en krubba med för mycket stoppning, oavsett om filtar, kuddar eller uppstoppade djur, kan börja andas in koldioxid ut från hans lungor om stoppning täcker hans ansikte. Likaså att sova på magen ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. American Academy of Pediatrics rekommenderar att placera barn att sova på rygg eller på sidan och använda endast ett företag, väl avpassade, spjälsäng madrass med ett påslakan och ingen annan filtar, kuddar eller uppstoppade djur.

När sätta ett barn till sängs, se till att hon är klädd bekvämt för rumstemperatur, men inte utstyra henne. Risken för plötslig spädbarnsdöd kan också minskas genom att använda monitorer med barn som redan är i riskzonen. Varje mor till en at-risk barnet kan diskutera monitorer med sitt barns barnläkare. Medvetenhet om riskfaktorer och förebyggande åtgärder är de mest effektiva sätten att minska graden av plötslig spädbarnsdöd. Om du har ett spädbarn eller förväntar sig, tala med din läkare för mer information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.