Vad är Renin?

Renin är ett enzym som utsöndras av njurarna för att reglera kroppens balans av vätskor och elektrolyter. Detta enzym är en del av renin-angiotensin-systemet, som reglerar blodtrycket. Variationer i renin nivåer kan orsakas av en mängd olika faktorer, från en hög salt kost av sådana sjukdomar som Cushings sjukdom. Det är möjligt att fastställa beloppet för renin i blodet med ett enkelt test, som kan ges när en läkare vill undersöka orsakerna till patientens problem med blodtrycket.

Renin inte bör förväxlas med rennin. Rennin är ett enzym som produceras i magen av unga däggdjur för att hjälpa dem smälta mjölk. Det är också den aktiva komponenten i löpe, ett ämne som används för att göra ost och andra mjölkprodukter som fest. Även om dessa två enzymer har liknande namn, de har mycket olika funktioner, och de har sitt ursprung i olika delar av kroppen. Rennin med två "Ns" är relaterade till magen, medan ett "N" renin är involverad i njurarna.

Njurarna produkt renin som svar på motion, stress, eller ett blodtrycksfall. När enzymet kommer in i blodomloppet, interagerar den med angiotensinogen, producerar två resultat. Den första är den minskade arterioler, vilket gör att blodtrycket ökar. Det andra resultatet är en ökning av aldosteron produktionen, vilket leder till ökad retention av natrium. När blodtrycket har stabiliserats, renin och aldosteron metaboliseras, och kroppen slutar producera dem.

I vissa fall kan renin ökning av produktionen utöver den nivå som krävs, vilket leder till att patientens blodtryck att stiga . Ibland gör en diet förändring som att minska på natrium kan åtgärda problemet, och i andra fall kan det vara nödvändigt att ta läkemedel för att hantera nivåer blodtryck. När en patient uppvisar högt blodtryck, kan läkaren begära bloodwork att få en uppfattning av halten av enzymet.

När en renin testet är beställt, behöver en patient vanligtvis ett par dagar eller veckor för att förbereda. Läkaren kan be att patienten minska natriumintaget och undvika vissa läkemedel, eftersom de kan kasta läsa av, och patienten uppmanas också att vila i minst två timmar före testet, för att få en vilande nivå. Då kan patienten uppmanas att engagera sig i verksamhet för en kort tid så att testet kan upprepas för att se hur motion påverkar enzym nivåer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.