Vad är PLMD?

Periodiska Limb Movement Disorder (PLMD) är ett tillstånd där en persons armar och ben röra sig under sömnen. Formellt kallas nattliga myoklonus, är PLMD inte samma sak som en normalt förekommande spasmer natt muskel som gäller när somna. I detta tillstånd sker rörelseförmågan i extremiteterna rum inom 20 till 30 sekunders intervaller, fem eller fler gånger per timme. Dessa rörelser sker konsekvent i natten under icke-REM-sömn perioder.

PLMD episoder kommer i allmänhet att det finns partiella styvar fotled, knä, stortå och ibland höfterna. Restless Leg Syndrome (RLS) är den vanligaste formen av denna sjukdom. Personer i detta tillstånd har en rastlös känsla i benen, tillsammans med kramper, muskelryckningar, och muskelvärk.

PLMD kan variera i svårighetsgrad från små, kontinuerliga fotled rörelser, till fäktar i armar och ben eller ansträngande sparkar rörelser. Oral, nasal, och buken rörlighet kan också förekomma. I återkommande del rörelse sjukdom är den sjuke oftast inte medvetna om repetitiva rörelser. De som lider av detta villkor klagar ofta av svårigheter att somna och sova, eller oförmåga att hålla dig vaken under dagtid timmar.

individer som drabbats av PLMD också rapportera varma och kalla fötter, brännande känsla i armar och ben, och depression. Detta försvagande sjukdom är vet att orsaka dålig sömn, vilket kan resultera i överdriven sömnighet under dagtid och sömnlöshet. Förekomsten av återkommande störning rörelseförmågan i extremiteterna ökar med åldern. Det beräknas att i USA sker PLMD i 5% av befolkningen 30 år till 50, och 44% av personer över 65 år.

Orsaken till periodiska rörelseförmågan i extremiteterna sjukdom är för närvarande okänt. En del läkare hypotes att den thalamus och cerebellum i hjärnan kan vara inblandade, medan andra anser att villkoret har sitt ursprung i ryggmärgen. PLMD förekommer ofta hos individer med reumatoid artrit, njursjukdom eller metabola sjukdomar. Villkoret är också förknippat med cirkulationsproblem.

Det första steget vid behandling PLMD är att hitta den bakomliggande orsaken. Diabetes, anemi, och vissa antidepressiva kan orsaka benrörelser. Behandling av dessa befintliga problem kan ofta lindra symptom i samband med detta tillstånd.

Det finns många mediciner som kan hjälpa en person som drabbats av PLMD. Sömntabletter kan förhindra frekventa uppvaknanden, men kommer dessa piller inte minska benrörelser. Smärta medicinering kan minska antalet rörelser, men inte på ett effektivt sätt att behandla sömnlöshet. Läkemedel som används vid behandling av Parkinsons sjukdom tycks för närvarande vara den mest effektiva behandlingen av rörelse och sömnlöshet samband med PLMD. Vitamin-och mineraltillskott har också visat framgångar, men har ännu inte kliniskt bevisad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.