Vad är PAD?

PAD är en akronym för perifer artärsjukdom. Detta villkor resultat när artärerna blir smalare och blodflödet till extremiteterna, särskilt till benen minskar. Den primära orsaken till sjukdomen är åderförkalkning, vilket innebär att plack byggs upp i artärerna. Tyvärr cirka 90% av personer som har tidiga PAD är inte medvetna om det, och symtom kan inte förekomma förrän sjukdomen är långt framskriden.

När symtomen uppstår, kan folk noterar smärta i benen, särskilt när de promenad. Andra symtom kan förekomma. Dessa inkluderar benen svaghetskänsla, färgförändring i benen, förlust av hår på ben, en kall känsla i ena benet eller foten, eller sår som sker i ben och fötter som inte blir bättre.

När PAD förskott, kan det vara mycket allvarligt. Det höjer risken för stroke och hjärtinfarkt. Sår på benen kan vara allvarligt smittade till den punkt där blodförgiftning uppstår. Alternativt kan benen utveckla kallbrand och vara så skadas på grund av dåligt blodflöde att amputation krävs. Allvarligare PAD kommer också ofta innefattar smärta i benen när benen är i vila.

Som tidigare nämnts är en av de vanligaste orsakerna till PAD åderförkalkning. Övriga villkor som en blodpropp kan orsaka perifer artärsjukdom. Även sällsynta, kan skada eller infektion skapa plötslig utveckling av tillståndet. De som löper störst risk för PAD ingår rökare, överviktiga, personer med diabetes, alla över 50 år, personer med en historia av villkoret, eller någon med hjärtsjukdom.

Symtom man inte bör bortse , och alla misstänka PAD bör uppsöka läkare. Det finns olika tester för att fastställa förekomsten av detta tillstånd. Dessa kan inkludera blodprovstagning, sonogram av artärer, och fysisk undersökning. Ett vanligt test kallas ankeln-brachialis index, och som innebär mätning av blodtrycket på armen och benet för att avgöra om det finns en betydande skillnad. Ibland läkare kommer också att välja att genomföra ett förfarande som kateterisering (angiogrammet) att titta på i vilken grad artärer är smalare eller att hitta förekomst av blodproppar.

När perifer artärsjukdom diagnostiseras, vissa människor kan stoppa sjukdomen genom att göra saker som att sluta röka eller gå ner i vikt. Inte alla kan behandlas på detta sätt. Vissa kommer att behöva medicinering för att sänka kolesterolhalten, sänka blodtrycket, förebygga blodpropp, eller behandla diabetes.

Ibland måste en mer invasiv metod. Via kateterisering, kan läkarna öppna blockerade artärer med ballonger (ballongvidgning) eller kan placera stent som hjälper till att hålla artärerna öppna. Alternativt kan operation bli nödvändigt att kringgå artärer som är extremt reserveras för att ge bättre blodflöde till armar och ben. Många människor behöver inte denna del av behandlingen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.