Vad är LDL?

Genom medicinsk definition LDL LDL-kolesterol, allmänt känd som den "onda" kolesterolet. Höga LDL nivåer är förenade med en ökad risk för hjärtsjukdomar och därmed hamnat i fokus för många läkare och deras patienter. LDL-tester är ofta det första steget för att avgöra om en person löper risk att utveckla hjärtsjukdom, och LDL nivåer är ofta fokus för kolesterolsänkande diet.

Ofta som en del av en rutinmässig läkarundersökning, en lipid profilen kan beställas, vilket inkluderar LDL testning. En LDL testet är ett blodprov som mäter mängden LDL-i blodet. Även om LDL testning är ett enkelt blodprov, 12-timmars fasta krävs ibland och vissa mediciner kan behöva stoppas för en kort tid före provet. En läkare kommer att bestämma de nödvändiga förberedelserna för LDL-test baserat på den enskilda patienten.

Eftersom läkarna har bedömt att LDL nivåer, snarare än den totala kolesterolnivåer, är de bästa indikatorerna på risk för hjärtsjukdom och stroke, är LDL testning viktigt. Förhöjt LDL-nivåerna ökar dessa risker och ofta enbart diet kan sänka dem. De flesta kolesterolsänkande diet är enkla att följa och kräva att undvika vissa livsmedel.

Livsmedel som innehåller mycket mättat fett och transfettsyror bör undvikas i en diet för att minska LDL nivåer. Mättade fetter finns i icke-skumma mjölk och mejeriprodukter som ost och grädde, och finns också i kött och fågel. Kött bör ätas i mindre portioner och bakade, inte stekt. Ersätta fisk för kött och äta meatless måltider två gånger i veckan kan sänka LDL-kolesterol. En kolesterolsänkande diet bör också innehålla frukt, grönsaker, och lösliga fibrer, som finns i havre, korn och andra sädeskorn samt nötter och baljväxter.

När enbart diet faktiskt inte uppnår en patients riktad kolesterolnivåer, kolesterolsänkande medicin skrivs ut. Många olika läkemedel är tillgängliga som ger olika resultat, så tala med din läkare om övervakning kolesterolnivåer, särskilt om du redan är i riskzonen på grund av diabetes, rökning eller högt blodtryck.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.