Vad är GER?

gastroesofageal reflux, även känd som GER, är en vanlig mag klagomål som kan förekomma hos personer i alla åldrar. Symtom på GER kan omfatta halsbränna eller en obehaglig, syrlig smak på baksidan av halsen. Gastroesofageal reflux kan vara svårare att upptäcka hos barn, speciellt spädbarn som fortfarande bröst eller flaska utfodring.

enstaka episoder av gastroesofageal reflux förekommer hos de flesta människor, inklusive spädbarn och barn såväl som vuxna, och inte allvarliga när de inträffar sällan. GER uppstår när en del av magens innehåll uppstötta i halsen. Detta beror på att nedre esofagus sphincter, som fungerar som en ventil som skiljer matstrupe och magsäck förblir delvis öppna efter en måltid istället för att helt stänga. I vissa fall ventilen kan öppna spontant, även om maten inte har ätit nyligen.

uppstötta vätska, som innehåller en liten mängd av magsyra kan orsaka inflammation i slemhinnan i matstrupen. Denna inflammation orsakar mest karaktäristiska symtom på gastroesofageal reflux, bröstsmärtor och sveda som vanligtvis kallas halsbränna. Någon upplever GER kan också få smaka magsyra eller mat på baksidan av deras hals. Många tycker de upplever en episod av gastroesofageal reflux efter att ha ätit en kraftig måltid, eller särskilt stark mat.

För de flesta vuxna behandlar gastroesofageal reflux enkelt, som tillfälliga halsbränna och sura uppstötningar symptom kan lindras lätt med antacida. I vissa fall kan episoder av halsbränna blivit vanligare, vilket leder till gastroesofageal reflux sjukdom, också kallad GERD. Denna sjukdom, som kännetecknas av två eller flera episoder av halsbränna eller sura uppstötningar i en vecka, kan orsaka kronisk inflammation och irritation i matstrupen som kan öka risken för cancer. Kostförändringar, viktminskning, motion, och andra ändringar livsstil är ofta rekommenderas för behandling av vuxna med GERD.

Barn med gastroesofageal reflux kanske inte alltid upplever samma symptom som vuxna. De kan hosta eller har ont i halsen, och inte nödvändigtvis har halsbränna. Spädbarn som fortfarande ammas eller bottlefed kan förefalla kolik eller helt enkelt kan ses som en kinkig baby, särskilt efter utfodring.

Hos barn och spädbarn kan GER bli särskilt allvarlig eftersom sjukdomen kan orsaka sömnapné, andningsproblem, och undernäring. Spädbarn med sjukdomen har en tendens att kräkas efter att de flesta måltider, spotta upp med större kraft än normalt. Symptomen tros vara vanligare hos barn med Downs syndrom, som barn med denna genetiska sjukdom ofta har låg muskeltonus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.