Vad är Ebola?

Ebola är ett dödligt virus med ursprung i delar av Afrika. Det klassificeras som en hemorragisk feber, ställer in den i samma kategori som Marburgfeber, Lassa feber och Denguefeber. Det finns fyra varianter av ebola, döpt efter deras ursprungsland. Ebola Zaire, Ebola Elfenbenskusten och Ebola Sudan är alla kända för att orsaka allvarliga sjukdomar hos människor. Ebola Reston tycks inte orsaka sjukdom hos människor.

Ebola kan överföras via kroppsvätskor som blod och sekret. Väletablerade vektorer för smitta är all hantering av andra primater smittade med ebola, kontakt med smittade avlidna under begravningstjänster, och gripande infekterade patienter utan utövar tillräcklig försiktighet. Man tror att sjukdomen kan överföras via luftburna partiklar, men än så länge finns inga dokumenterade fall av denna metod för infektion. Sjukhuspersonal är särskilt mottagliga för infektion under ett utbrott, i synnerhet i de länder där Ebola har hittills inträffat. Svåra ekonomiska villkor och en bristande tillgång till korrekt sterilisering och skyddskläder göra sjuksköterskor och läkare ett lätt mål när de prövar med patienter som har smittats av ebola.

motsats till den allmänna missuppfattningen, dödar Ebola inte inom en fråga om timmar, och det virus kommer att inkubera i upp till två veckor innan symptomen börjar uppträda. Dessa symtom omfattar ett snabbt intensifiera feber, hemsk muskelsmärta och försvagande svaghet. Ytterligare symtom kan vara diarré och kräkningar, samt både inre och yttre blödningar.

Även populära media har lagt fram symptomen av Ebola som snabbverkande och verkligt fasansfulla visuellt, i de flesta fall finns det få externa utställning av viruset. Även yttre blödning kan uppstå ibland, är det sällsynt och den populära bilden av människor "smälta" eller inre organ bokstavligen kondensering blåses alla proportioner. I själva verket, även om ebola är klassificerad som en hemorragisk feber, mindre än hälften av fallen leder i förlängningen till blödningen. När blödningen förekommer, men är det definitivt kan vissa groteska utställningar, med blödning som eventuellt uppstår ur munnen, könsorganen, näsa och under huden.

Det första utbrottet av Ebola där viruset identifierats inträffade i västra Sudan och en del av Zaire, numera känd som Demokratiska republiken Kongo, 1976. Mer än 600 människor är smittade, av vilka mer än 400 dog. År 1995 inträffade ett andra stort utbrott i Demokratiska republiken Kongo, infekterar 315 människor och dödar 250. Sedan den första upptäcktes, har mer än 1800 fall av ebola fastställts, varav 1200 lett till dödsfall, vilket gör den en av de mest dödliga virus att påverka människor.

Det finns rapporter om att intaget ett utdrag ur en västafrikanska frukt bidrar till att behandla Ebola när det väl har ingåtts, dessa rapporter ännu inte har noggrant att kontrolleras, dock. Arbetet med en Ebola vaccin pågår, med den senaste framgången för ett helt tillförlitliga vaccin för ebola i apor. Även om ingen människa vaccin har tagits fram som ger positiva resultat, framtiden är lovande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.