Vad är Dioxin?

Dioxin beskriver en liten familj farliga fann giftiga kemikalier glest i naturen, men vanligtvis tillverkas som biprodukter av andra material. En ökning av syntetiskt bekämpningsmedel i slutet av 1960 väckte först uppmärksamhet vid eventuella giftiga effekter av dioxin på fabriksarbetare. Vid tidpunkten forskare knutna dioxin till cancer, hade dessa kemikalier läckt ut och blivit en del av omfattande miljöförstöring.

Kemiskt, en dioxin molekyl har klor fäst atomer, på vissa punkter, till en grundläggande struktur av syre och kolatomer. Man kan säga att det klor binder på strategiskt placerade mellanrum, eftersom en del på sina platser leda till en mindre giftig kemikalie än andra. Ändå alla molekyler ordnade på detta sätt, annars känd som trichlorophenols, kallas för dioxin. I sin råa form, ser dioxinlika vitaktiga kristaller som påminner om strösocker, men till skillnad från socker det inte löser sig i vatten. Det är fettlösliga, så det kan lösas upp och lagras i mänskliga fettdepåer.

små mängder dioxin förekommer naturligt i höga temperaturer förbränning, t. ex. i intensiva skogsbränder. Dock skjutit i höjden mängden dioxin i miljön när kemisterna inlett nästa era av bekämpningsmedel tillverkning på 1960-talet. Starka avlövningsmedel, t. ex. Agent Orange, skapade dioxin som en oavsiktlig biprodukt. Till en början endast anbringas fabriksarbetarna utsätts för höga halter av dioxin ökad frekvens av cancer.

Snart statliga miljö-och organ hälsa var intresserade av de faror för de olika besättningarna och deras exponering. Inledande studier fokuserade på populationer med hög risk sysselsättning, t. ex. sopor förbränningsugnar och tillverkare herbicid fann en väletablerad cancerrisk, ökad förekomst av hjärtsjukdom, utvecklingsmässiga komplikationer, diabetes, nedsatt immunförsvar, och möjligen störde reproduktiva funktioner. Dock antydde denna lilla grupp på eventuella problem i befolkningen som helhet som har visat sig ha låga nivåer av dioxin i fettdepåer, vanligtvis av att äta förorenad mat.

Vad biologer vet, dioxin skadestånd normala fysiologiska funktioner genom att imitera hur hormoner fungerar. Detta innebär dioxin penetrerar cellväggar och förändringar DNA så att DNA skickar oförutsägbara meddelanden. Dessa meddelanden resultera i annan produktion av enzymer och proteiner, snarare än en korrekt reglering av hormoner. Forskare ännu inte helt förstå sambandet mellan förändrat DNA och sjukdomar som cancer, men de är bekymrade över de toxiska effekterna av dioxin i livsmedel och stödja fortsatt forskning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.