Vad är Chi?

asiatisk tradition, chi är livskraften som genomsyrar världen. Förutom att vara i alla levande varelser, är chi även i utrymmen såsom hem och trädgårdar. Även chi är en metafysisk konstruktion, snarare än något som kan vara fysiskt kvantifieras och mätas, tro på chi är vanligt förekommande i många asiatiska länder och discipliner, inbegripet traditionell kinesisk medicin (TCM), kampsport, och Feng Shui , en kinesisk konst som innebär att balansera objekt i sin omgivning.

Liksom andra kinesiska ord, chi ses stavas på engelska på olika sätt inklusive QI och xi . Uttalet av ordet är svårt att göra i det latinska alfabetet, men ordet låter som "Chee" när talat. Innebörden av ordet är kopplat till "luft" och "andetag" som tros viktiga delar av livet. Som luft, chi är en form av energi som stiger och sjunker i kroppen beroende på hälsa och i ett utrymme beroende på arrangemang.

Många kulturer har ett koncept av någon form av livsenergi som löper genom alla saker, som prana i yogiska traditionen. När den är i lämpligt tillstånd av balans, rör sig den energi smidigt genom det utrymme som den lever i, och stöder i stället kämpar mot utrymmet. Avvägning mellan denna energi är en viktig del av att leva ett sunt och lugnt liv för många människor i Asien, och begreppet energiförbrukningen har antagits av några västerländska nationer också.

En obalans av chi kan leda till ohälsa eller obehag i en miljö. När det gäller levande varelser, metoder som akupunktur, akupressur, och andra typer av TCM används för att rätta till obalansen genom att avblockera flödet av chi genom meridianerna i kroppen. En utövare av TCM kontroller i med patientens hela kroppen för att bedöma de samlade hälso-och vidta korrigerande åtgärder vid behov.

När det gäller utrymmen, surround många asiatiska traditioner att organisera objekt i en miljö att utrymmet harmonisk. En obalans av chi i ett utrymme tros leda till otur och ohälsa, och många regler kring hur saker bör ordnas från sovrum till begravningsplatser. Eftersom de regler som gäller för arrangemang kan vara ganska komplexa, vissa rika hushåll hyra branschfolk att ordna sina utrymmen, som är analoga med inredningsarkitekter i väst, även om deras funktion går utöver rent estetiska samråd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.