Vad är CIDP?

CIDP eller kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati, är en sjukdom som påverkar både det centrala och perifera nervsystemet. Medan personer i alla åldrar eller kön kan utveckla CIDP slår sjukdomen oftast män som är under 30 år. I vissa fall kan CIDP försvinna så snabbt som den utvecklas och aldrig problem med de enskilda igen. I andra fall verkar sjukdomen att gå tillbaka med jämna mellanrum under hela personen. Det finns också risk för kvardröjande biverkningar av sjukdomen.

Orsaken till CIDP verkar vara ett fel i kroppens immunförsvar. Eftersom immunförsvaret bekämpar något uppfattas som ett främmande ämne som ett hot mot kroppen, börjar systemet att producera antikroppar för att isolera och så småningom utrota inkräktaren. CIDP uppstår när immunsystemet börjar identifiera myelinskidan som omger nervtrådarna i det perifera nervsystemet som ett främmande ämne. Eftersom immunförsvaret försöker förstöra slidor, de nervtrådar inte kan fungera väl och en rad CIDP symptom börjar dyka upp.

CIDP symtom är inriktade på utveckling och utvecklingen av problem i ben och armar. Som skidor runt perifera nerver försvagas, är sensorisk funktion och förmågan att kontrollera rörelser försämras. En individ med CIDP kommer ofta att börja uppleva en känsla av svaghet i armar och ben som tycks bli värre med tiden, även med regelbunden motion. Domningar eller en stickande känsla i fingrar och tår kan också börja visas. Överväldigande trötthet är också ett vanligt symptom.

Lyckligtvis finns det effektiva sätt att behandla CIDP. När identifieras på ett tidigt stadium, kommer CIDP behandling anställa oftast en kombination av regelbunden motion och användning av narkotika som bidrar till att undertrycka produktionen av antikroppar som angriper myelin slida. Intravenöst immunglobulin behandling kan användas för att lindra några av symtomen, till exempel domningar eller förlust av känsel i extremiteter. I vissa fall kan CIDP behandling inkludera användning av kortikosteroider tillsammans med tillämpningen av droger för att undertrycka funktionen hos immunsystemet. Under behandlingsfasen är det viktigt att regelbundet övervaka utvecklingen och anpassar behandlingen processen vid behov.

Det är möjligt att återhämta sig från CIDP utan användning av droger eller intravenös behandling av något slag. Detta är vanligtvis inte fallet. Oftare har en individ med CIDP en mycket bättre möjlighet att återhämta sig genom att söka tjänster av sjukvårdspersonal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.