Vad är CDAD?

CDAD är akronymen för den medicinska tillstånd som kallas Clostridium difficile associerad sjukdom , eller C. difficile . Med CDAD, infekterar en bakterie som ger två exotoxiner kroppen. Dessa två exotoxiner identifieras som toxin A och B, eller enterotoxin och cytotoxin .

CDAD är vanligen i samband med diarré och andra hotande intestinala villkor, såsom kolit . Kolit är en äcklig sjukdom som kännetecknas av inflammation i tjocktarmen. Det resulterar i ömhet, smärta, blödning och feber.

bakterie som orsakar CDAD är anaerob och halten utgör, vilket innebär att den inte kräver syre för att växa och överleva. Som ett resultat kan denna bakterie infekterar lätt en människas kropp. De bakterier som orsakar CDAD är vanligt i avföring från människor som lider av sjukdomen. Därför CDAD lätt kan förvärvas om en berör områden som är förorenade med avföring och sedan lägger en hand i hans eller hennes mun eller slemhinnor.

Individer som överanvändningen av antibiotika är en större risk att utveckla CDAD. Löper risk för CDAD även användare av narkotika tillverkas för magsår och de som genomgått cytostatika. CDAD är vanligast hos äldre. Tyvärr har hemma vårdgivare varit kända för att sprida sjukdomen till andra patienter. För att undvika spridning av CDAD bör händerna tvättas ofta som möjligt, särskilt när vårdar en smittad patient.

Några symptom på en CDAD infektion omfatta vattnig diarré tre gånger om dagen i ett par dagar, feber, aptit förlust, illamående och buksmärtor. Lindriga fall av CDAD kan behandlas om patienten inte längre tar antibiotika för andra ändamål. Allvarliga fall av CDAD, å andra sidan, kan orsaka uttorkning och dödliga komplikationer. I sådana fall måste CDAD behandlas med läkemedel eller kirurgi.

Nästan 70% av personer som smittas av CDAD överlever infektionen. Om toxinet megakolon , som produceras av C. difficle , finns dock den nedre mag-tarmkanalen kan bli dilaterade. Om detta inträffar kan CDAD vara dödlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.