Vad är Bloat?

Bloat är en hälsofråga som magen blir utspänd på grund av närvaron av överskjutande gas i magen kammaren. I medicinska kretsar, svälla ofta kallas gastrisk dilatation-tarmvred eller GDV. Villkoret om bloat får ske för ett antal olika faktorer, och ofta upplevs av människor, hundar och boskap, men även andra djur kan också genomgå gastric vridning från tid till annan.

I många fall svälla utvecklas när vissa rad faktorer gör att magen blir vridna. Detta skapar faktiskt en situation där matstrupen stänger och kommer inte att tillåta utsläpp av överskjutande gas. Detta innebär att den drabbade inte bara kan rapa eller kräkas som ett sätt att rensa ut gasen från magen-tarmkanalen. Frisläppande av gas genom tarmarna är också ibland blockeras också. I svåra fall kan svälla leda till vad som kallas en dubbel vridning, där det finns två snarare än en vändningar som effektivt blockerar utsläpp av gasen.

Det vrider i magen har en direkt inverkan på mag-tarmkanalen eller tarmvred förhindra tarmkanalen från att fungera korrekt. När trycket bygger i magen, expanderar vävnaden, vilket orsakar en hel del obehag. Den spänning som skapas genom svälla kan ha både fysiska och känslomässiga följder, eftersom villkoret kan sova omöjligt, och även störa behandlingen av näringsämnen från mat som intas. Om de lämnas därhän, svälla så småningom kan orsaka skador på mjälten och eventuellt leda till blodförgiftning.

Det finns flera orsaker till varför svälla kan utvecklas. En kombination av mat, eller ens ett livsmedel kan leda till att vrida sig magen runt tarmkanalen. Känslor kan spela en roll också, eftersom negativa känslor kan påverka funktionen i magsäcken. Ofta kan stress vara en viktig faktor för att svälla, särskilt i kombination med intag av livsmedel som tenderar att skapa en hel del gas i systemet.

Lyckligtvis finns det ett antal behandlingar som kan orsaka magen muskler att slappna av och frigöra tarmvred. När detta sker kan det fångade ut gas och utspänd mage återgår till det normala. För människor finns det ett antal OTC-läkemedel som kan hjälpa till med uppsvälld. Om den sjuke inte verkar reagera på dessa läkemedel inom en dag eller så, bör medicinsk hjälp sökas snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.