Vad är Bile?

Bile spelar en viktig roll i nedbrytning av fetter och finns i de flesta däggdjur. Det bildas i levern, där den främst består av kolesterol, lecitin, pigment och salter. De flesta av salter i denna vätska är sugs tillbaka in i kroppen och är nödvändiga elektrolyter. När människor får svår mage influensor till exempel, kan de börja spy en gul ämne när deras magar är tomma som huvudsakligen består av denna vätska. Detta innebär elektrolyter går förlorade snabbt, och människor kan kräva elektrolyter vätskor för att återställa en sund balans och förhindra uttorkning.

Även galla sker i levern, mellan måltiderna den lagras i gallblåsan. Hos människa, när vi äter, är det utsöndras i tolvfingertarmen och bidrar till att bryta ner fett. På sätt och vis kan du jämföra galla till ett rengöringsmedel, eftersom det har emulgering egenskaper. Emulgering binder två ämnen tillsammans. Till exempel när du tvätta rätter, tvålen du binder till fett och fett och hjälper dig att ta bort både tvål och fett.

Bile emulgerar med fett så att dessa kan tas upp av tunntarmen. Detta behövs ämne också tillåter människor att absorbera vitaminer som anses vara fettlösliga, t. ex. vitamin D, E, och A. Utan den skulle vi inte kunna absorbera de viktiga vitaminerna vår kropp behöver.

Du kommer inte hitta denna vätska bara agerar i levern, gallblåsan och tolvfingertarmen. När maten delvis spjälkas, i magen, blir det släpps ut i tarmen i en form som kallas CHYMUS. Gallblåsan släpper sedan kraftigt koncentrerad galla att bearbeta, smälta och syntetisera CHYMUS att slutföra matsmältningen, sortera de goda från de dåliga, och reabsorbing saker som fett, salter och vitaminer.

Ibland galla kan arbeta mot kroppen istället för för det. Till exempel kan hög kolesterolhalt form gallsten i gallblåsan, ett smärtsamt tillstånd som ibland kräver gallblåsan tas bort. När människor behöver få sina gallblåsan bort de kan ha svårt att syntetisera och smälta fett därefter, eftersom vägar gallgångarna från levern till gallblåsan är i huvudsak oanvändbara.

I antikens medicin, galla ansågs att vara en av kroppens "sinnesstämningar" som produceras av levern. Personer med matsmältningsbesvär sades vara argsint, och de som har bekymmer med sin gallblåsa ofta diagnosen en "argsint tillstånd. " Olika dieter har ordinerats för att minska gallsjuk attacker. Den mest förnuftiga av dessa lägre fetthalt och alkoholintag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.